appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Orbán nagy győzelme  58/2024 (III.24.) töprengés

2024. március 24. 06:49 - appasztorik

  • Az Orbán Viktor politikai zsenialitását hirdetők azt mondják, óriási húzás volt, amikor a hatalomra kerülésének érdekében megkörnyékezte Torgyán Józsefet. Államfőséget ígért Torgyán Józsefnek a 82 körzetben történő visszalépésért cserébe. Történt mindez 1998-ban. Természetesen, mint ahogyan az lenni szokott, ígéretét akkor sem tartotta be Orbán. Végül is a kisgazdák négy miniszteri tárcát kaptak. A ciklus félidejében Viktor kitalálta, hogy kétéves költségvetést szavaztatnak meg. Meg is történt. Fondorlatos módon becserkészték a fiatal Torgyánt. Majd, az ezt követő zűrökben, 2000 májusában addig zsarolta a kisgazda vezért amíg az le nem mondott.
  • Orbán Viktor 35 évesen, Torgyán ajánlata nélkül az önálló kormányalakításról sem álmodhatott volna. Az egyszerű többsége sem lett volna meg, nemhogy a parlamenti kétharmad. Nyugodtan kimondhatjuk Tojó bácsiról, ő volt a királycsináló. Szépen meg is hálálta neki a Fidesz (vagyis Orbán).
  • Az egyértelmű, ha Orbán nem szegi meg saját ígéretét, - miszerint a választás alkalmával nem szövetkezik senkivel, - akkor nem kerül hatalomra. Maradtak volna a szocik. Torgyán, ezt nagyon nem akarta. Így jött létre 1998 tavaszán, a választás második fordulója előtt az Orbán-Torgyán paktum. E megegyezésnek megfelelően a kisgazdák 82 körzetben visszaléptették jelöltjüket a Fidesz javára. Így lett akkor Orbán Viktor 35 évesen, Európa  legfiatalabb hatalomra került vezetője. Azt gondolom ez a hatalom szállhatott a fejébe, és a mai napig meghatározza cselekvéseit. Mindenkit lenéző, megalázó, másokat semmibe vevő, arrogáns viselkedését.
  • Megjegyzem, ez a viselkedés jellemzi Rogánt, Lázárt. Kövért, de sorolhatnánk vég nélkül. Mondhatjuk a Fidesz jellemző viselkedési formája lett. Idomulnak a főnökükhöz.
  • A rendszerváltás legfőbb reménysége abban állt, hogy az új demokratikusan megválasztott kormány az ország lakosságának érdekeit tartja szem előtt, és becsületesen irányítja az országot. Hát, már Antallnál sem így lett.
  • A Fidesz hatalomra kerülésekor, örömmámor alakult ki. Fiatalok voltak. Liberális eszméket vallottak (legalábbis hírdettek). Őszintének tűntek, hogy céljuk a demokrácia megvalósítása. I. Orbán idején még a felsorolt erényeknek voltak nyomai. Sokan hittek, és bíztak bennük. Abban reménykedtek, hogy az idő múlásával, a tapasztalatok megszerzésével igazi hazafiakká válnak. Azt gondolták, hogy tapasztalatokat szerezve megfelelő bölcsességre tesznek szert, miáltal puritán, becsületes és tiszta emberek maradnak, akik nem hazudoznak majd összevissza. Hát drágáim! – betyárul nem így lett. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr418362625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása