appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Karácsony előtt (II.)

2024. április 20. 12:04 - appasztorik

Na, a gyilkos szer hatásának ismertetése után térjek vissza 2022-be. Nem fog tetszeni, amit most mondok, az emberek megmérgezését erőltető szervezeteknek. Megismétlem azért, ilyen anyagokat nem szabadna étetni az emberekkel. A legbrutálisabb az egészben az, hogy mindezt úgy adják be az embereknek, hogy ettől meggyógyulnak. Szóval az úgy volt, hogy szombaton mentünk Debrecenbe. Ehhez a sztatin históriához kapcsolódik a történet, egyik szála, meg a plakkok képződéséhez. Mondja Zsuzsi, mikor odaértünk, hogy jönnek Timiék, és beadják Bogit, mert az édesapja kórházba került. Már a hét közepén fájt a lába. A háziorvoshoz is voltak. Nem javult, kezdett dagadni ezért bementek a kórházba. Azt mondták trombózis. Megkezdték az ellátását. Amint azt megtudtuk, már jól van. Amiért felhoztam a történetet. Imre eszi a gyógyszereket. Vér hígítót, és sztatint is. Úgy is megközelíthetjük, hogy lehet ez volt a szerencséje. Mármint hogy kórházba került. Na, eddig a történetnek ez a része, és le is zárom.

Vasárnap hazamentünk, és neki láttam a töltött káposztakészítésnek, ha-már pénteken szétdíboltam a halakat. Vettem kelkáposztát. Mondom is, történelmileg, hogy alakult ki, hogy abba töltjük. Hol vót, hol nem vót, mintha Jázmin mesélné. Akkor pont nem vót káposzta. Pedig akkor már a szocializmust építettük, hiszen a Magyar Szocialista Munkáspárt VIII. kongresszusa 1962 novemberében megállapította, - hazánkban lerakták a szocializmus alapjait. Erre, hogy jöttek rá, azt most ne firtassuk. Amúgy is mindég bajban voltam a káposztavásárlással. Miért nem laposat hoztam? Miért nem a kereket? Úgy döntöttem, ha már egyik sincs, akkor viszek kelkáposztát  Mondanom sem kell, hogy ez sem volt jó. Drága! Aztán kiderült, hogy lazább szerkezetű. Jobban levelekre szedhető. Jóízű. Így aztán megszerettem. Hiába tartunk már, a nemzeti nagytőkés osztály virágzásának korában, Én káposztailag megrekedtem, a szocializmus építésének időszakában megszokott konyhai tevékenységek posványában. Azért nem egészen. Akkor még forráztuk a káposztát a levelekre szedés végett. Manapság blansírozom. Na, hát azt csináltam. A rizst posíroztam, ha már eddig megtettem, adjak a konyhaművészetnek, az ő szakszavaival. Tettem ezt azért, mert a halhús már eleve főzött. A paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát  fonnyasztottam. Belekevertem a halat. Beleraktam a rizst. Hogy kicsit puhább legyen, egy merőkanál halkocsonyát tettem az egészhez, és belekevertem. A fazék aljára raktam a káposzta pundrát. Két sor töltött káposztát tettem rá. Öntöttem rá a káposzta, főző levéből. Miután megfőtt. Az egész macerához (itt nem a vegyipar értelmezése alapján értem a macerát, hanem a gyötrődés értelmében) képest ez hamar megvan, hisz minden főtt. Mikor kész, akkor ráöntök egy liter paradicsomlevet, és felfőzöm. Utána hideg vízre rakom, hogy elhűljön. Most Én is elhűltem, megint milyen hosszú levelet sikerült kanyarintanom. -.appa. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7518385953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása