appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Töprengés az ismeret szerzésről 69/2021 (10.03)

2021. október 03. 06:58 - appasztorik

Szoktam olvasgatni különböző kvíz feladványokat. Felajánlja az internet, - akkor miért is ne? Mégiscsak ismeretet ad. Azt gondoltam érdemes. Legalábbis eddig.
Hány fok a világűr átlaghőmérséklete? Tette fel a kérdést. Ezt történetesen tudom. 2,7 K.

Két lehetőséget ad helyes válaszként.

-270,4

-275,4

Meg is állapítom magamban: hú de ravasz! Celsius fokban adja meg a választ, hogy összezavarja a válaszadókat az átszámolással. Mosolyogva jelölöm be, a helyes válaszhoz közeli értéket: – 270,4 C◦. A masina bepirosítja, és a következőt írja. „Részletek: Brrr, még olvasni is rettenetes. Az átlaghőmérséklet egyébként majdnem ugyanannyi, mint a lehető leghidegebb: -273,15 fokon ugyanis megáll a részecskék mozgása, ennél alacsonyabb hőmérséklet nem is lehetséges.” Jelenleg, az utóbbi mondat tényként elfogadott. Most ne menjünk bele, hogy vannak elméletek, amik lehetőséget látnak arra nézve is, hogy a 0 Kelvinnél van hidegebb is. A kundécos kérdést feladó azonban magát is becsapta. Mint említettem, a világűr átlaghőmérséklete 2,7 K. Ő, ezt hozzá akarta adni a Celsius skálán lévő – 273,15 C◦-hoz. Az abszolút hőmérsékleti skála, vagyis a 0 K, ennek a – 273,15 C◦-os értéknek felel meg. Az összeadásban azonban hibázott. Egy negatív számhoz, ha hozzáadunk egy pozitív számot, akkor gyakorlatilag kivonunk. Tehát a szám abszolút értékben kisebb lesz. Teszem hozzá. Az indoklásban szépen kifejti, hogy a helyes válasz, - miért is helytelen?

  • Busáról írnak a cikkben. Jeladóval felszerelt busa tetemet találtak a Balatonban. Alatta egy kép található. Annál ott a megjegyzés: kép csak illusztráció. Tényleg az. Csak azt nem értem. A busát, - miért egy szép amurral mutatják be.
  • Ott zsinnyeg Nekem a konyhában a rádió. Hallom a híreket önkéntelenül. Ehhez aztán magamban hozzáfűzök dolgokat. Azt mondja a hírmondó kislány. Csak a magyar szülők dönthessék el, hogyan nevelik gyermekeiket. Felmerül bennem a kérdés. Mi van? - A hazánkban élő külföldi szülőkkel. Egyáltalán a külföldi szülők, - miért ne dönthessék el, hogyan nevelik csemetéiket?
  • Azt is mondta a kislány: az építőanyag árak extra profitját ne tehessék el a külföldi vállalkozások. Akkor most, - mi is lehet a helyes eljárás? Mi módon oldható meg? - csak a magyar nemzeti nagy vállalkozók tehessék el az extraprofitot. Gondolom, a magyar kisvállalkozóknak sem ildomos eltenni az extraprofitot. -.appa.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7916707054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CcZs 2022.01.23. 15:49:42

Én is rajongok a kvízekért, de a világűr hőmérséklete speciel nincs az ismereteim közt. Ha vágysz még izgi kérdésekre, ajánlom neked ezt a játékot: www.kvizlabirintus.hu
süti beállítások módosítása