appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Szálkáshalak Tanszék.

2015. május 13. 06:11 - appasztorik

Az irdalás.

Az alcímben szereplő dolog alapvető konyhai tevékenység. Azt hiszem, aki kicsit is főzöget, sütöget azok már mind végeztek ilyen műveletet. (lehetséges nem is tud róla) Párhuzamos bevagdalást jelent. A sütnivaló kakastaréjnak szánt szalonnát is irdalni szoktuk. Ezt azonban elegendő centinként bevagdosni, tehát lényegesen ritkábban, mint a halakat. A vadhúsoknál is szoktak irdalást végezni, ez azonban nem tartozik ide. Hagyjuk a konyhaművészet más ágait. Foglalkozzunk a halakkal. Nos, a halaknál a szálkák felaprítása végett ezeket a párhuzamos bemetszéseket lényegesen sűrűbben (2-3 mm) kell végeznünk, mint az említett egyéb konyhai alapanyagoknál. A lényeg a szálkát úgy kell felaprítanunk, hogy az a sütés után ne okozhasson semmiféle galibát. (nem szúrhat, karcolhat, tehát semmiféle kellemetlen érzést nem kelthet) Mi lesz a szálkával, ha apróra vágva megettük? Nem kell aggódni. A szálka gyakorlatilag értékes kalciumot és foszfort visz be az emberi szervezetbe. (ebben a csontritkulásos világban) Nem veszélyes, mivel a gyomorsav (sósav) feloldja azt. Megállapíthatjuk tehát, hogy a szálkás halak élvezhetővé tételének egyik leghatékonyabb módja az irdalás, a művelet során a halhúsban lévő szálkákat apróra (veszélytelen méretűre) daraboljuk. De, mi is a halszálka? Nos, a szálka a húsában található vékony (csontos) képződmény. Alakja villás (Y alakú). Anatómiailag nem a csontos váz része, hanem a kötőszöveti hártyák elporcosodása, elcsontosodása. Az izmok (ami gyakorlatilag a halhús) jó működése miatt (szilárdság, rugalmasság) van rájuk szükség. Valamiért azonban nagyon eltérő mennyiségű szálka van a halakban. (és ettől még nagyon jól működnek) Nézzük néhány ismert halfaj szálka számait (egy oldalon) Fogassüllő 24, (én még nem találtam benne) a kárász 81, a ponty 97, a keszegben 120-130. (folynak kísérletek szálkátlan ponty előállítására) A compó nagyon vékony szálkákkal rendelkezik. A harcsa, törpeharcsa gyakorlatilag szálkátlan. A kecsege és a többi tokféle porcos hal, azért nincs szálkája. Figyelem! Minden halevésnél óvatosnak kell lenni, Ha irdalt akkor is. (az irdaló véthet egy kicsit, vagy egy kis borda ott marad) A gasztronómia és a közvélemény is, a halak csontos vázának egyes részeit, a vékony, hegyes bordákat is halszálka, szálka névvel illeti. Ennek oka, hogy a szálkák és a bordák is szúrnak, ilyenformán rontják a halból készített ételek élvezeti értékét. Kellemetlen tüneteket okoznak. Irritálhatják a garatot és a nyelőcsövet, befúródva elakadhatnak, akár az emésztőcsatornában is. Most, hogy sikerült mindenkit megrémítenem és elijeszteni a hal evéstől, megnyugodhatok, hogy több marad nekem. Azt most már tudjuk, mi az irdalás. Legközelebb megtudjuk, azt is milyen irányban és hol helyezkednek el a szálkák. Nagyon nem mindegy ugyanis hol nyiszbolunk a késünkkel. Aminek nem mellesleg jó élesnek kell lennie, hogy ne roncsoljuk a halhúst.            -.appa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr187455432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása