appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Balog püspökségének kezdete 40/2024 (II.20.) töprengés

2024. február 20. 06:53 - appasztorik

  • Annyi bizonyos, nem sokat lehetett hallani Balogról, míg meg nem kezdte, gyorsan felívelő politikai pályafutását. Mondhatjuk róla szép karriert futott be. Ez a politika. Aki valamilyen szempontból hasznos a hatalom számára, annak sikertörténet az élet. Nem tudjuk miben volt hasznára a hatalomnak. Az biztos, hogy ami hozzá tartozott, az abban a hat évben lerottyant. Erről majd később.
  • Nézzük egyházi karrierjét. Azt tudjuk róla, hogy 2019-ig nem felelt meg a püspökjelölti feltételeknek. A választási törvény akkori előírása szerint, püspökké és egyházkerületi lelkészi főjegyzővé az jelölhető, aki legalább tíz évig, folyamatosan önálló lelkészi szolgálatot látott el. Neki volt tízévi önálló lelkészi szolgálata, csakhogy nem volt folyamatos. Mit vót, mit tenni? – az egyház is élt a Fidesz módszerével. A törvényt kell megváltoztatni olyan módon, hogy megfeleljen a politikai akaratnak. Így aztán a 2019-ben a tavaszi zsinaton a „folyamatos” szót törölték, a kritériumból. Ennyi. Innentől Balog tiszteletes előtt megnyílt az egyházi karrier útja is. Nem vót ebből morgolódás. Kit érdekelt? A hívek elfogadták és kész. 2020-ban püspökké választották. 2021-ben már ő lett a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Ez a legmagasabb egyházi méltóság a reformátusoknál.
  • Úgy érdekesség gyanánt. Emlékeztetnélek Benneteket egy szösszenetre. Idéztem Balogtól: „soha nem volt semmilyen párt tagja”. Az interneten ezzel szemben az áll: Párt: Miért hagyja, hogy ilyen hazugságot terjesszenek róla. Rólam ilyet mondanának, igen erősen tiltakoznék.
  • Ja! még egy apróság. 2017-ben Novák Katalin lett a Fidesz alelnöke. Ő egy gyors karrierű asszonka, aki Balog mentoráltjaként emelkedett erre a rangra. Ez azonban még nem ok arra, hogy párton kívüliként, a 2018-as országgyűlési választás estéjén Orbán Viktor és Katika mellett ott álljon színpadon a párt újabb győzelmét ünnepelve. Márpedig Balog ott virított vigyorogva a színpadon.
  • Azt sem értem. Párton kívüliként, hogy lehetett (2003-tól) a Fidesz pártalapítványának, (Polgári Magyarországért Alapítvány) főigazgatója. E beosztását 2018. után is megtartotta. Vagyis nem vonult vissza a politikától. Emlékeztetlek benneteket, hogy a püspöki székért kampányolva azt mondta: „Van egy olyan lehetőség, ahol jó szívvel elfogadhatjuk a magyar adófizetők pénzét”. Úgy is lett! Nos, mint említetem, 2020. november elején a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke lett. Szavát megtartotta és az ő elnökletével működő Fidesz-pártalapítvány az egyházkerületét és más református szervezeteket is támogatott. Erről a politikai tisztségéről 2021 januárjában lemondott. Ekkor iktatták be a püspöki hivatalba. Tényleg hülyén jött volna ki, hogy egy püspök irányítja a párt alapítványt. Azért gondoljátok végig. Micsoda utat futott be a Fidesz. Hol vannak már attól, mikor a bekiabálgattak a parlamentben: „csuhások imához”. A következő hónapban, 2021 februárjában Balog a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnökévé választatott, vagyis az egyház vezetőjévé. Egy hozzáfűzés még, úgy zárójelben (egy új összetételű zsinat volt). -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2618329753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása