appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Még mindég a kapitalizmusról 21/2024 (I.29.) töprengés

2024. január 29. 17:45 - appasztorik

  • A 19. töprengésben feltettem a kérdést: Ki használta először a kapitalizmus szót? Marxot mondtam is, de elfelejtettem Pierre-Joseph Proudhon nevét megemlíteni. Ezért nem jó, többek között sok mindenről irkálni. Valami kimarad. Az immáron nevesített jó ember francia libertárius újságíró volt.
  • A libertáriusok konzervatív vonala támogatja az erős nemzeti vonalat. Hirdetik a politikai szabadságot, a függetlenséget, a választási szabadságot, az önkéntes társulást és az egyéni ítélethozatalt az államhatalommal szemben. Az ilyen nem a Mi emberünk, mert Mi nagyobb jóindulattal vagyunk az állammal szemben, mint az állam velünk szemben.
  • Teszem hozzá Proudhon szocialista-anarchista elméletalkotó, az anarchizmus elméletének egyik megalkotója. Nem véletlenül emlegetik „az anarchizmus atyja”-ként. Felejtsétek el gyorsan az eszméit, amíg valamelyiketek kedvet nem kap hozzá. Hová vezetne az?
  • Azt irkálom mióta, hogy kapitalista gazdasági rendszer. Igazából annyi a közös bennük, hogy a tőkén alapulnak. Inkább beszélhetünk kapitalizmusokról, mint egy kalap alá venni az összest.
  • Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne néhány általános jellemzővel leírni a tőkés gazdasági rendszert. A klasszikus felfogás szerint a kapitalista gazdaság következő elméleti alappillérekre épül: Magántulajdonhoz való jog, vagyis a különféle termelőeszközöket magánszemélyek és vállalkozások birtokolhatják. A magántulajdon joga több dolgot is magába foglal: mindenki szerezhet saját vagyont, és a saját vagyona fölött úgy rendelkezik, ahogy akar. Nem utolsó sorban, a vagyonát átörökítheti utódainak.
  • Jellemzi még, a piaci ármechanizmus. Hivatott lenne, összehangolni a piac résztvevőinek igényeit és céljait. Ez alapján, a kereslet-kínálat alakulása alapján dönt az árakról. Hát ez, itt nem így van. Elismeritek, ha elolvassátok a következő bekezdést.
  • A klasszikus kapitalizmusban az állam korlátozott szereppel bír. Az állam dóga nem más, mint védeni az egyének jogait. Biztosítani a körülményeket a szabad piac működéséhez. Az államnak, igazából nem lenne szabad belenyúlnia a piaci ármechanizmus működésébe. A kereslet-kínálat határozná meg a mozgásokat és az árakat. Nálunk másképpen mennek a dolgok. Ez is unortodox. Az állam megkeresi azt, aki majd kínál neki. Rossz nyelvek szerint ilyenkor a kereső személyt is megkínálják. Ne akadjatok ki! Ez nem korrupció, - az teljesen törvénytelen! Ez csak a bevált lobbi.    -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5618314387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása