appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

A Fidesz készült a győzelemre 162/2023 (10.20.) töprengés

2023. október 20. 05:58 - appasztorik

  • Becker idézett Orbán 2007.-es tusnádfürdői beszédéből. Kérdezték ugyanis a Fidesz választási vereségével kapcsolatban. Azt válaszolta: „Csak egyszer kell megnyernünk a választást, de akkor rendesen”. Orbán célja a kétharmados parlamenti többség megszerzése volt. Eleve arra készült, hogy a kétharmad lehetőséget ad arra, hogy a Fidesz saját céljainak legjobban megfelelőmódon átalakítsa a törvényeket. Beleértve az alkotmányt – amit meg is szüntettek - és sok más törvényt is, amit úgynevezett sarkalatos törvénnyé minősítettek. Ezt követően ezeket csak kétharmados többséggel lehet majd megváltoztatni. Így alakult ki az a faramuci helyzet, hogy Alkotmánybíróság van, de Alkotmány nincs. Alaptörvény van. Ez utóbbi jól visszanyeste, az egyszerű emberek jogi lehetőségeit, az által, hogy csökkentette az állami feladatokat, a szociális és egészségügyi feladatok ellátása terén.
  • Becker szerint, Orbánnak döntően nem számított, hogy liberális vagy konzervatív. Liberális lett. Azt gondolom azért, mert abban a pártcsaládban magas polcra tették. Orbán nagyon tekintélyelvű (másokkal szemben nem). Ő minden hatalmat akar, és okulva a vereségből, most már biztosan meg is akarta tartani, nem is kis időre. A tekintélyelvűségre példa, hogy mikor az első kormányülést tartotta, akkor megnyitotta az ajtót és megállt. Pintér Sándor kapcsolt először. Felpattant, mire a többiek is felkászálódtak. A helyére ment és azt mondta: mikor Magyarország miniszterelnöke belép a terembe, megérdemel annyit, hogy önök felállnak. Lehet, hogy ez csak legenda, de el tudom hinni róla.
  • Annyi bizonyos, hogy a 2010-es fülkeforradalommal elért, nagy győzelem után a Fidesz kétharmados többséget szerzett. Hozzá is láttak a korábbi években kiókumlált terveik megvalósításához. Rendre, gyorsított eljárásban, vita nélkül fogadtak el a törvényeket és az alkotmánymódosításokat. Módjai, az önálló képviselői indítvány, ezt nem kell vitára bocsájtani. A másik a saláta törvények. Itt a sok javaslatba becsempésznek különböző dolgokat. A kétharmaddal keresztülvihetnék egyébként is, de így egyszerűbb. Éjjel beadják. Másnap megszavazzák. Harmadik nap az Fidesz államelnöke aláírja. Ilyen egyszerű ez. Teszem hozzá, a gránit szilárdságú Alaptörvényt, ami az Alkotmány helyébe lépett, már 11-szer módosították, a fennebb vázolt módon. Részemről logikátlannak tartom, hogy az alaptörvényre alkotmányként tekintenek és úgy is kezelik. Nem lenne mindegy, ha úgy is hívnák. Hozzátartozik még, hogy új állami tisztségeket ötlöttek ki, és töltöttek be országszerte. A Fidesz megkezdte biztosítani hatalmát, a jövőre nézve. Ezt az első kormányzati ciklusban kellett megcsinálni. Ezért számos mélyreható döntést hoztak, ami megalapozza a jövőbeli sikereiket is. Különösen erősen érintette ez a média, az igazságszolgáltatás és a parlament területét. Végül is sikerült egy olyan rendszert létre hozni, amiben az általuk beágyazott embereik kulcspozíciókban maradnak akkor is, ha őket leszavazzák. Ez azonban nem következett be. Újabb kétharmados győzelem született. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2218238873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása