appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Adj neki kakaót 136/2023 (07.29.) töprengés

2023. július 29. 14:18 - appasztorik

  • Mondtuk annak idején. Na, nem ilyen szépen artikuláltan. Úgy hangzott, hogy „aggy neki kakót”. Azt jelentette, hogy hangerőt a magnóra, rádióra. esetenként feltették a kérdést: nincs több szufla? Amin persze meg is lehetett sértődni. Nehogy-mán fumigálja valaki is a zajkeltő eszközünket, hangládánkat. Többnyire letudtuk azzal, hogy az illető irigykedik a magnónkra. Másrészt, azt Mi is tudtuk, hogy az MK-21 típusú, magyar gyártmányú kazettás magnót nem lehet bömböltetni.
  • Jut eszembe, apró gyermekkoromban reggelire anyám kakaós kávét csinált. Nem volt ennek semmi köze a kávéhoz. Kakaóport, és kristálycukrot kevés tejben össze kellett keverni, majd meleg tejjel felönteni. Én is keverhettem, csak többnyire megszólt anyám, hogy ne nyalogassam. Ízlelgettem, - jó lesz e? Nyilván a nyalakodás volt a főszempont. Megvolt, hogy hány kiskanál kakaóhoz mennyi kristálycukor kell. Lényeges volt, hogy mennyi tej kerül bele a pépesítéshez. Ha, hirtelen sok tejet kapott, akkor a kakaópor felúszott a felszínre. Szinte lehetetlen volt összekeverni. Teljesen más az íze, amikor porcukorral keverjük. Erről jut eszembe. A tejbegrízt mindég olyan kakaóval szórom meg, ami porcukorral van keverve. Más semmisem jöhet szóba. Nem fogjátok elhinni mi mindent raknak rá. Fahéjat kristálycukorral keverve, lekvárt. Én semmi szín alatt nem keverem kristálycukorral. Ki nem állhatom, amikor ropog a fogam alatt.
  • Jut eszembe. Ambrus Kiri énekelte. Almát eszem, ropog a fogam alatt. Énekelte, itt a gyári presszóban is. Márka presszó volt a neve. A hatvanas években építetek ilyen presszókat. Egybe volt az ABC-vel. Hajdúdorogon is volt ilyen. Itt a cigány egyház megvette a presszót templomnak. Eddig is, egy volt kocsmában tartották az Istentiszteleteket. Azt kinőtték.
  • Jut eszembe. Abban az időben gimnáziumokat is építettek ilyen tervek alapján. Az itteni gimnázium mása megtalálható Újfehértón. Nyilván több helyen épültek presszók, és gimnáziumok egy terv alapján.
  • Jut eszembe. Először úgy volt, hogy építkezünk. Abban az időben, (hetvenes évek eleje) kicsi pénzért lehetett venni, családi ház terveket. Sok hasonló ház épült abban az időben. Anyámék háza is ilyen volt. Akkor vették, amikor ideköltöztek. Ez, egy 10X10-es ház. Most is megvan. Igaz, a mostani tulajdonos belülről átalakították. A főbejárat, az udvar felől volt. Ott bemenve, balról volt a kisszoba. A következő ajtón a konyhába léphettünk. A folyosó jobb oldalán két szoba volt található. A folyosóval szemben volt a fürdőszoba, ahol WC is elhelyezésre került. Az udvar hátsó részéről, egy kis előszobából lehetett a konyhába menni. Ebből a helységből tudtunk felmenni a padlásra.
  • Jut eszembe. Az első európai ember, aki ihatott a kakaóitalból az Kolumbusz Kristóf lehetett. A xocoatl receptje 1528-ban került Európába, az azték birodalmi expedíció során. Megkezdte hódító útját az öregkontinensen. A 18. századra már megalakultak az első kakaóklubok. Tápanyagértéke miatt terjedt a fogyasztás. A haditengerészetnél is felkapott és kedvelt ital lett. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6518181697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása