appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Az ökokatasztrófa, és a fogyasztás 112/2023 (06.25.) töprengés

2023. június 25. 10:48 - appasztorik

  • Legutóbb eljutottunk addig a megállapításig (legalábbis Én), jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy a piár tevékenységeknek köszönhetően a fogyasztói társadalom a nyerő. A minap, egy 3 éves kisfiú meglátta a telefonomat (tizenéves Nokia). Mi történt? Az ujjacskájával böködte a képernyőt, és húzgálta rajta az úját. Teljesen zavarba jött. Egyszerűen nem értette, - miért nem történik semmi? Vagyis, már bölcsis kortól beléjük van nevelve a fogyasztói tömegkultúra nagyszerűsége. Növekedvén ezek a fiatalok, majd nem tudnak elképzelni szebb és jobb jövőt, mint amit a reklámok kínálnak nekik. Járhatnak természetvédelmet oktató bölcsibe, oviba, iskolába, de ami igazán meghatározza majd tevékenységüket az nem más lesz, mint az okos telefonjuk általi kínálat. Márpedig az, nem fogja környezetrombolásnak, szemétgyártásnak nevezni, a fogyasztói társadalom folyamatait. Emlegettem már. A ránk zúduló információk több mint 95%-a hamis. Ezekből a hírekből, azzal szembesülnek majd, és el is hiszik, hogy amit éppen tesznek az a legértelmesebb cselekedet, és a lehető legjobban használják ki életlehetőségeiket.
  • Márpedig úgy tűnik, eredményesen védekezni, - az emberiség számára, semmi jóval nem kecsegtető jövő elől - csak politikai úton lehetne. Mi minden kellene ehhez? Elsősorban, intézményes változásokat kellene elérni. Ami nem egyszerű, hiszen az emberek sémák szerint élnek. A történelem során, voltak átnevelő táborok. Mondhatjuk, kétséges, és vitatható eredményekkel. Ahhoz, hogy változásokat érjenek el, közös célokat kellene kitűzni az emberiség számára. Jelenleg a nagyon gazdagok által irányított reklámok, a fogyasztói társadalmat, ez által a fogyasztást tüntetik fel, az életünk céljának. Csakhogy ez, nem igaz. Mit kellene akkor tenni?
  • Mindjárt az elején, okával meg kellene vizsgálni, - az egyéni, illetve közös célok jók e? Ki dönthetné el? Az adott körülmények közt, a társadalmi együttélés rendje igazolódik e? Nincsenek e téves előfeltevések, - vagy alaptalan hiedelmek?
  • Eddig frankó. Említettem, hogy az információk több mint 95%-a hamis. Megspékelve, finoman elhelyezett, szándékos hazugságokkal. Kikben bízhatunk? Őszintén? Senkiben! A fogyasztói társadalom nagyszerűsége abban is megnyilvánul, hogy az emberek is megvehetők. Úgy értve, hogy a megrendelő által várt eredményt hozzák ki a felmérések szerint. Kiktől várható az a tudás? – hogy átlátja, az emberi társadalom buktatóit. Ez elsősorban azoktól lenne elvárható, akik azt állítják magukról, hogy rendezett és rendszeres tudással rendelkeznek az emberi kapcsolatokról és viszonyokról. Kik lennének Ők? Társadalomtudósok, írók, bölcsészek, művészek, filozófusok lehetnének azok, akik hivatásuk szerint megvizsgálhatnák az általam felvázolt kérdéseket.
  • Nálunk ezek az emberek, néhány kivételtől eltekintve többnyire tartózkodnak attól, hogy bekapcsolódjanak a túlélésről szóló nyilvános vitába. Kétségtelenül ingoványos terület. Vélem, ebben az elkülönülésben az is közrejátszik, - mi van, ha legközelebb másra esik a választás? Mi van, ha rossz következtetést von le? Más országokban ahol - a nevezzük szellemi elitnek – könnyebben megélnek, hajlamosabbak a véleményüket kinyilvánítani. Ott, ezelőtt félévszázaddal, mikor Mi a szocializmust építgettük, és meg sem fordult a fejünkben, hogy 20 év múlva, puzzleként majd a kapitalizmus alapjait rakosgatjuk. Akkor, az általunk szabad világnak kikiáltott országokban már terjedni kezdett az a felismerés, hogy ökológiai válság van. Ez, a XX. század hetvenes éveire tehető. Az a megközelítés látott napvilágot, hogy az ökológiai válság csupán visszajelzés a természetrészéről, hogy a gazdaságban lejátszódó folyamatok károsítják a környezetet. Ebből a szemszögből nézve, ez nem más, mint „a késő modern ipari civilizáció válsága”. Az óta fokozódott a természeti erők kifosztása, a termelés, és ez által a fogyasztás bővítése.
  • Vagyis valójában, az ötven év alatt csupán duma szinten foglalkozott az emberiség, a környezet megóvásával. Ebben viszont szájhősök lettek politikusék. Rengeteg konferenciára utaztak repülőgépekkel. A skóciaira 2021-ben, 400 repülővel. Dízel generátorokkal töltötték az elektromos autókat 2022-ben a franciák Lyonban, hogy bizonyítsák, az elektromos autó életképes megoldás. Szóval a környezetvédelem parasztvakítás. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2318153130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása