appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Hal elkészítési szabad egyetem.

2015. április 29. 07:16 - appasztorik

Szálkáshalak tanszék

Először is. Szabad e egyetemnek nevezni, a blogon megjelenő írást? Persze, hogy szabad. Hát attól szabad. Másodszor. Miért is kezdtem ennek az írásnak?

  1. Kérdezték, hogy a kóstolt étel receptje a blogon megtalálható e.
  2. Holnap indulunk pecázni. Ez óhatatlanul halételeket juttatott az eszembe.
  3. Azérmer régebben ígértem.

Most, hogy már minden tisztázásra került. ennek okán minden világos. Felmeredezik itt, mint szikla a tengerparton, hogy miért szálkás halak. Nagyon egyszerű. Ezt a legkönnyebb fogni. De, hát az ehetetlen, mondják. Ez tényleg igaz. No persze csak abban az esetben, ha valaki nem tudja enni, vagy nem tudja elkészíteni a halat. Annak elkerülésére, hogy ne zavarjon minket a halban lévő szálka két járható út mutatkozik.

  1. Megtanulni halat enni. Vannak emberek akik elképesztő módon eszik a szálkás halat. Jobb oldalon a szájába tolja a halat. A bal oldalon jön ki a szálka. Mindezt elképesztő sebességgel. (nem tudtam megtanulni)
  2. Konyhai trükkökkel eltávolítani a szálkát. Ez az egyszerűbb módszer.

Első neki sétálásnak, lássunk egy könnyen elkészíthető halételt- Ez pedig a:

Sült hal

A legegyszerűbben elkészíthető étel a sült hal. Így ünnepek táján nagyszerűen lehet sörözni egy ilyen étel után. Igazán ízletesek a tenyérnyi keszegek és kárászok. A kárászok picivel több fűszert igényelnek, mert húsuk vastagabb és édeskésebb ízű. A megpucolt és beirdalt halakat kívül belül enyhén besózzuk. A boltokban is kapható, halak fűszerkeverékkel mind a két oldalát valamint a belsejét is bekenjük. Aki nem akar fűszerkeveréket használni, az egy fél deciliter olajba pépezzen egy gerezd fokhagymát és ezzel kenegesse meg a halakat. Természetesen ezt egy kevés borssal, bazsalikommal, rozmaringgal megbolondíthatjuk. Bármely módszert is választják a következőekben az eljárás ugyan az, egy tálba egymásra rakjuk, lefedjük, majd néhány órát hűtőben pihentetjük. Sütés előtt lisztben megforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk. Akkor elég forró az olaj, ha a halat beletéve erős sercegő hangot ad. Ezt úgy próbálhatjuk ki, hogy a halat megfogva farok részét az olajba mártjuk. Ha az említett sercegő hang hallható, berakjuk az olajba és pirosra sütjük. Kiszedéskor szalvétára tesszük, hogy ne tocsogjon alatta az olaj. Amikor valaki abban az időben kíván ilyen halat sütni, amikor van kapor, akkor néhány ágacskát a szalvétára téve, és a tányért egy edénnyel lefedve igen kellemes ízeket varázsolhatunk magunknak és vendégeinknek.

                                                                                                                   -appa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr447408198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása