appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Rakott brokkolik

2025. január 26. 06:35 - appasztorik

Imilben kaptam a következő levelet. Jó étvágyat a rakott brokkolihoz, én is szeretem azt. Zsuzsika darált sonkát kever hozzá tejföllel és a tetejét beborítja reszelt sajttal ropogós barnára pirítja a sütőben, isteni finom. Ennek előzménye az, hogy megírtam, hogy rakott brokkoli készítésén tevékenykedem.

Válaszként megírtam, az általam készített rakott brokkoli receptet. A jénait kikentem gyöngytyúk zsírral. Ez nem előírás. Ez akadt a kezembe. Mindegy milyen zsírral van kikenve. Én mangalica, vagy baromfi zsírt használok. Én alulra egy sor krumpli szeletet raktam. A jénai oldalára szintén. Erre jött a sor brokkoli. Erre raktam a hal darabokat, ami össze volt keverve hagyma, paprika, fokhagyma, paradicsom darabokkal. Volt benne egy kevéske halikra is. Ez az egész állagát tekintve, olyan lecsószerűségnek volt elkészítve. Természetesen volt benne fehérbors, és só is. Erre tettem egy jó vastag réteg főtt rizst. Elég vastag lett, mert jobban megdagadt, mint vártam. Másik fajta rizst főztem, mint amit szoktam. Zsuzsi megerősítette a gyanúm. Nem egyformán dagadnak meg, a különböző nevű rizsek. Ezt lefedve hagytam forrni. Egy idő után kikapcsoltam, és levettem a fedőt. Mikor olyan 60-70 fokra hűlt, akkor kissé hígított tejfelt öntöttem rá, amiben volt kevés piros paprika, fehérbors és mustár és só. Fedél nélkül újra felfűtöttem. Mikor már egy ideje fortyogott, megint kikapcsoltam, és hagytam egy darabig. Ennek a kikapcsolgatásnak az a jelentősége, hogy hűl az egész, de azért tovább dolgozik a rendszer. A legfontosabb, hogy nem égetem meg a kezem. Mikor ez megvan, akkor sajt szeleteket vágok a tetejére. Visszatolom a sütőbe, és megpirítom. Hamarabb kikapcsolom a sütőt, és nézegetem, - hogy piros e? Ha piros akkor kinyitom az ajtót, és várok, amíg hűl egy kicsit. Erre azért van szükség, mert szűk a hely, és a sütő felsőrészéhez már többször odanyomtam a karomat. Mikor kihűl, akkor szeleteket vágok belőle, és valamilyen savanyúsággal megesszük. Lehetne majonézzel is, de azzal túl sok energiát visz be az ember a szervezetébe. Ilyen egyszerű ez. Annyi hozzátartozik még, hogy a rakott dolgokat mindég másképpen készítem el. Azt rakok bele, ami éppen eszembe jut. Amilyen ándungom, éppen akkor van. A lényeg. hogy finom legyen.

U.i. Én minden rakott ételt hallal készítek. Töltött káposztát, és milánóit is csináltam így. Pontosítok, milánói szerűséget, hiszen abban nem hal hús van.  -.appa. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8518782730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása