appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Grafén 106/2024 (VI.14.) töprengés

2024. június 14. 06:36 - appasztorik

  • Hát csak így egyszerűen. Hogy honnan jutott eszembe? Mindenfelé olvasni lehet, hogy az emberi szervezet tele van mikro műanyaggal. Párhónappal ezelőtt (április közepe) hallottam, hogy már grafén is van bennünk. Jó, most június közepe van, de megszokhattátok, nem kapkodok el semmit. Édesanyámnak mindég azt mondtam: mama, az örökkévalóságba belefér! Neki mindég volt tevékenykedni valója. Ezt kéne, - meg azt is kéne csinálni. Tudjátok, az emberi élet végső célja, hogy meghal. Idevezeti a testet az entrópia növekedés. Ebbe, most nem megyek bele, pedig érdekes téma.
  • Ő mindég idegelte magát, hogy nem haladnak a dógok. Én azon idegeskedhetek, hogy Nekem, - miért nincsenek sürgős dógaim? Na, most már ezt is tuggyátok.
  • Hatalmas önuralomról téve tanúbizonyságot visszatérek a grafénhoz. Hogy kerül belénk, mikor igazából csak 2004-ben fedezték fel. Nos, kiderült, hogy a kovid elleni védőoltással (pfizer, de vélhetőleg más mrns vakcinákba is tettek). Annyira nem néztem utána, hogy kerül a grafén az oltóanyagba. Lehet adjuvánsként rakták bele. Persze az is lehet, hogy jó ötletnek tűnt. Emlékezetek csak vissza! Mikor felfedezték a rádiumot, azt is rakták mindenbe, még üdítőkbe is. (Pedig írtam róla).
  • Annyi biztos, hogy a tudósok előszeretettel vizsgálják tulajdonságait. Mire használható? Hát a tudósoknak ez a dóga.
  • Azt mondják a grafén, a szénnek egy kétdimenziós (2D) allotróp (nano méretű) módosulata. Igazából nem kétdimenziós. Az egyik kiterjedése egy atom vastagságú, de az is kiterjedés.
  • Mégis mire jó? A grafén megjelenése után nem sokkal kipróbálták védőbevonatként. Kiderült a szinergiahatásnak köszönhetően előnyösen hasznosítható. A szinergia hatás több területen is ismert. Gyógyszereknél is. Két gyógyszer külön-külön nem olyan hatásos, mint együtt. Azért senki se fogjon otthon ilyen jellegű kísérletekbe. Életveszélyes! Ez a szinergizmus a grafén esetén is érvényesül, és sok előnyös tulajdonság tapasztalható egyidejűleg. Ne beszéljek úgy általánosságban, mint egy eladósorba került menyecskéről. Most a grafén jó tulajdonságairól fogok beszélni, a menyecskét hanyagolom. Például, az ellenálló képessége nagyon jó. Külön kiemelhető a kémiai ellenálló képessége (nem meglepő, a grafit ismeretében). Rugalmassága mellett nagy szakító szilárdsággal rendelkezik, és ne feledjük el szuperhidrofóbitását sem. Ez annyit jelent, hogy betyár jó vízlepergető képessége van.
  • A grafén szerkezetét tekintve méhsejtszerű. Nincs ebben semmi meglepő, hisz a grafit a szénnek olyan allotróp módosulata, amely hatszögletű lapok alkotják. Ezért ír a ceruza. Ahogy húzzuk a papíron, a grafit lemezkék elcsúsznak egymáson, és ott maradnak a papíron. Utána lehet megint hegyezni a cerkát. Egyelőre ennyi, majd folytatom. -.appa. f
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6818427675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása