appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Miket mondott még Viktor  102/2024 (VI.07.) töprengés

2024. június 07. 06:34 - appasztorik

  • Most nem arra akarok utalni, hogy gyakorta beszél össze-vissza, ami éppen eszébe jut. Az természetes. Az a politikusok dolga. Itthon mindegyik politikus ezt csinálja, ha nem is ennyire látványosan. Úgy is megközelíthetnénk, hogy ő szégyentelenül. Ezt most hagyom.
  • A népnek joga van elkergetnie a kormányt. Ezt szereti mondogatni, és gyakorta mondta is. A 2007. március 15-i beszédét is erre építette fel. Többször is hivatkozott az „új többségre”, ezt a februári évértékelő beszédében használta először. Az évértékelő beszéd, az USA találmánya. Megtetszett Viktornak, hogy ott áll a sok zászló előtt, és az óta csinálja. Az új többséggel azt fogalmazta meg, hogy a választók többsége csalódott a koalícióban. Úgy látta, a Fidesznek ezeket az embereket, ezt az új többséget kell megszólítani, és a maga oldalára állítani. Múltjukat feledve állhattak az ő oldalára. Első időkben szocik még nem. Teszem hozzá zárójelben, e folyamatnak az érdekében zavargásokat is szerveztek.
  • Orbán úgy gondolta: az „új többségnek” le kell győzni a Gyurcsány-kormány képviselőiből álló új arisztokráciát. Meg is nyerték az őszi önkormányzati választásokat, és győzelemre vitték a népszavazás ügyét. Teszem hozzá, a 2010-es választás megnyerése után létre hozott egy új arisztokráciát, ami egy sajátos, jól felépített, jól szervezett hűbéresi rendszer, a NER. Az is bizonyítja, hogy az óta is funkcionál.
  • Úgy érdekességképpen. Az Alkotmánybíróság akkoriban döntött a Fidesz hét népszavazási kérdéséről. A határozat szerint a termőföldről, a gyógyszerárusításról és a kórházakról kezdeményezhetett a Fidesz népszavazást. A vizitdíjas és a tandíjas kérdésről pedig újra kellett dönteni az OVB-nek. Tudjuk, hogy később mind a kettő el lett törölve. Igaz, hogy a tandíj helyett azonnal bevezették a képzési támogatást.
  • Orbán úgy értelmezte a dolgot, hogy azzal miszerint, három kérdéssel kapcsolatban megkezdhetik a népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtését, megkapták azt a jogot, hogy olyan kérdésekről dönthessenek, amire 2006-ban nem volt lehetőségük. A kormány választási programjában ugyanis nem szerepeltek a megszorítások. Így felhatalmazás nélkül kezdtek bele a reformokba. Beszédében többször is elmondta, a népnek joga van elkergetni a kormányt, ha az a nép ellen kormányoz, ha az a nép érdekeit veszélyezteti. Érdekességként jegyzem meg. A Fidesznek gyakorlatilag sosincs választási programja, ettől még mindenféle intézkedéseket hoznak, akár a nép érdekeit veszélyeztetve. De lássátok be! A Fidesz nem zavarható el. Igaz, hogy nincs programjuk. Nem tekinthető programnak, „folytatjuk, amit eddig csináltunk”. Orbán mindent megtehet. Úgy tartja, a kétharmad mindenre feljogosítja. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr10018423151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása