appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Simicska ügyletei  60/2024 (III.26.) töprengés

2024. március 26. 06:52 - appasztorik

  • Régebben említettem már, hogy Orbán és Simicska jó kapcsolata még a középiskolás évekre datálható. Mondhatjuk, kitart a barátai mellett. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, azt szokták mondani: Orbánék kitalálták, Simicska megvalósította. Én azt gondolom, hogy egy igen rövid időszak eltelte után, már Orbán találta ki a megvalósítandó célokat, és Simicska végrehajtatta. Megvolt az ehhez szükséges eszközrendszere.
  • Mondom is miből vontam le ezt a következtetést. Lemondott az APEH vezetéséről 1999-ben. Meg is érthetjük. Elmondása szerint megviselte az ellene zajló támadássorozat, amely a sajtó és az ellenzék részéről felé irányult. Ha, Engem kérdeztek. Igazából az ottani feladatait elvégezte, - mit lebzselt volna ott munka nélkül? Ő lett a Magyar Fejlesztési Bank vezetője. Ez nagyon hálás állás volt. A bankon keresztül, tudta saját cégeit gazdagítani. Olyasmi ez, mint manapság Mészáros cége kiír egy pályázatot, és egy másik Mészáros cég nyer. Lajosnak még nem volt olyan birodalma, mint most Mészárosnak, de jelenetős volt az akkori időkben. Kedvezett Lajosnak, hogy akkor indultak az autópálya fejlesztések. Mintegy véletlenül, ezeket rendre Simicska közeli cégek nyerték. E mellett a Mahir-ben is egyre nagyobb szerepet vállalt magára. Erről, illetve ennek szerepéről majd később szólok.
  • Az MFB-ből az OTP-be került Simicska 2001-ben. Ő felelt a lakástakarékokért. Ez, azért lett szükséges, mert Orbán a választási kampányban óriási otthonteremtési programot ígért. A látszatra mindég adott. Amint azt megszokhattuk valamit ad, ha nem is úgy, mint ahogy az be lett ígérve. Gondoljatok csak, az évekre elnyújtott fizetésemelésekre.
  • Az már felsejlett a 2000-es évek elején, hogy árnyak vetülnek az addigi felhőtlen kapcsolatra. Ennek oka az volt, hogy Simicskának nem tetszett, hogy a fortyogó és jó illatokkal gőzölgő közpénz, húsos bogrács környékén más oligarchák is gyülekeztek. Itt már Orbán alkalmazta az oszd meg és uralkodj rajta elvet. Nem jó az, ha egy embernek túl nagy hatalom koncentrálódik a kezében. Napjainkra vetítve, a hatalom koncentrálás tekintetében nem értelmezhető számomra Rogán Tóni esete.
  • Az imént említett időszakban az sem tetszett Simicskának, hogy Orbán más emberekre bízta az „országimázs” kialakítását. Lévai Anikó ismerőseivel kellett válogatnia a lehetőségek között. Ennek oka az volt, hogy Simicska a gazdaság olyan nagy területe felett rendelkezett, hogy egyedül már nem irányíthatta. Ez még hagyján lett vóna. A bibi ott volt, hogy nem engedték meg neki, hogy a kis segítőit, ő maga válassza ki. -.appa.  
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1218363931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása