appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

A kapitalizmus, út a jóságba 18/2024 (I.23.) töprengés

2024. január 23. 06:57 - appasztorik

  • A kapitalizmus mellett érvelők azt mondják, - és mellé olybá tűnik teljesen őszintén –miszerint a kapitalizmus hozta el az emberek számára a felvilágosodást és a demokráciát. Mint mondják, mindent egybevetve a kapitalizmus hosszabbá és gazdagabbá tette az emberek életét. A vicc jut eszembe. Igaz, hogy a házas férfiak tovább élnek. Nem! – de úgy érzik. Így van ez a kapitalizmussal is. A kizsákmányolt, túlhajszolt ember hosszabbnak érzi az életet. Egyesek gazdagabbak lettek, de nem az előbb említett emberek közül. Azt már régebben fejtegettem, hogy a nagy gazdagodás is látszólagos. A pénzromlás miatt számszerűleg nagyobb. Gondoljunk csak a tavalyi magyar gazdaságra. A lakosság által történt befizetések összege 120 milliárddal lett kevesebb, mint amit pártunk és Orbánunk elvárt.
  • Nézzük már meg, - mit neveztünk a felvilágosodás korának? Kiindulási pontját tekintve nyugat-európai szellemi, kulturális, és filozófiai mozgalom. Egy kultúrtörténeti korszak, amely a XVIII. századra tehető.
  • Az előbbivel szemben a kapitalizmus nyersanyagok elrablása, a meghódított, leigázott ország lakosságának a testi-lelki megnyomorítása. Miért mondom? Nos, a kapitalizmus kialakulásához kellettek a nagy földrajzi felfedezések és a gyarmatosítás. De igazából XIX. században fejlődött ki a nyugati társadalmakban, az ipari forradalmat követően.
  • Statisztikák szerint manapság, ez a nagy jólét, nemcsak a legfejlettebb országokra igaz. Teszem hozzá, ez a legfejlettebb országokra sem igaz. A Világbank közölt olyan adatot miszerint 1990 és 2015 között több, mint egymilliárddal csökkent az extrém szegénységben élők száma a világon. Így már, csak 736 millióan kényszerülnek napi 1,9 dollárból megélni.
  • Hát, ha ettől még nem veritek a seggeteket örömötökben a földhöz, akkor további jó hírrel is szolgálhatok. Képzejjétek el, hogy 1990-ben a Föld lakosságának 36%-a élt extrém szegénységben. Ez 2015-re 10%-ra lecsökkent. Mindez úgy, hogy az eltelt 15 év alatt a Föld teljes lakossága két milliárd fővel nőtt. Ebből láthatjátok, hogy milyen elképzelhetetlen jóság van a kapitalizmus következtében.
  • Most nehogy mán számolgassátok, hogy 2 dollárból nem lehet venni egy kiló legolcsóbb kenyeret sem. Jut eszembe a bibliából: Nemcsak kenyérrel él az ember. Egyébként annyi kenyeret enni, nem is egészséges. Még jó, hogy nem akar zsírt kenni rá. A kéne még csak! Hogy egy doboz cigit sem kapni érte. Az meg még egészségtelenebb. A dohányzás miatti betegségeket kezelni kell. Ez rengetegbe kerül. Azt a sok pénzt mind a jólétre lehetne fordítani. Gondojjatok mán bele! – micsoda jólét lenne itt, ha nem kéne ennyi pénzt fektetni az egészségügybe?  -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr418309263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása