appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Gondolódzkodás Ady írása nyomán VI. 188/2023 (11.27.) töprengés

2023. november 27. 06:53 - appasztorik

  • Szeretett testvéreim, akik vagytok az ÚR-ban. Amint azt látjátok, tegnap megint túltoltam a töprengést, de nincs ebben semmi meglepő. Ez a gondolódzkodás átka. Előkerülnek olyan gondolatok, amitől ódzkodik az ember, hogy végig gondolja, de kényszeresen mégis megteszi. Legalábbis Én, így vagyok vele. Így aztán, még nem folytatom Endre esszéjének ismertetését. Emésztgessük inkább, - miket is vetett fel? Hogyan is viszonyulnak gondolatai napjaink történéseihez.
  • Megértitek az előbbieket, ha végig gondoljátok Ady következő mondatait. „Bulgária nem csinál Ripeket a fiaiból, nem hiteti el velük, hogy ő kultúrállam. A plojesti oláh az ő nagylángú fiát elküldi szépen franciának, a szerb iskola nem tanítja, hogy a szerb géniusz ormain jár a kultúrának.” Igazából bajban vagyok a „Rip” értelmezésével, annyi mindent jelent. Talán a ripők, ripacs, értelmezés felel meg a legjobban, bár a semmirekellő, haszontalan fickó, himpellér is elképzelhető. Annyi bizonyos kormányunk úgy tekint a magyar oktatásra, mintha az lenne, minden oktatások csúcsa, mondhatni Csimborasszója. Előszedték Klebelsberg Kuno nevét (Adyhoz hasonlóan román születésű volt). Azt nyugodtan kimondhatjuk, hogy szellemiségét nem szedték elő. Ő a Horthy korszakban (1922–1931) között vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. Kultúr-politikusként sokat tett az oktatás színvonalának emeléséért. Oktatási, tudományos és kulturális intézmények létrejöttének sokasága köszönhető Neki. Ellentétben a mai tendenciával, hogy a műveletlen bio-robotok létrehozásával kineveljenek egy olyan generációt, amely ellátja az ázsiai akkumulátorgyárak ember igényét. Jegyzem meg jelenleg nincs vallásügyi miniszter. Minek is lenne? – a kormány minden tagja, annyira, de annyira keresztény, hogy felesleges lenne.
  • Ady következő meglátása is érdekes és napjainkra is vonatkoztatható: „Minket kergettek előre, nem volt szabad hátranézni, meglátni, honnan megyünk robogva. Meglátni, hogy néhány Fáraóé ez az ország, hogy szennyes állati életben tartják a milliókat. A Fáraók azt akarták, hogy legyenek itt gúlák és piramisok. Vérét és idegét hordja össze néhány vak bolond: hivalkodjanak majd vele ők.” Bizony mondom Néktek testvéreim, ez ma is megállja a helyét. Minden a Mi nagyszerű Fáraóink érdeme. Elhisszük az évszázados hazugságokat. Most kemény munkára van szükség, de az unokáitoknak jobb lesz! Ezt hazudta a szocializmus apáméknak. Ezt hazudta Horthy nagyapáméknak. És ezt hazudja most Orbán Viktor is, miközben Bulgária suttyomban megkezdte a megelőzésünket, a magyar gazdasági csoda ellenére. Lássuk be, hogy éppen azért, mert az erős gazdaság is csak illúzió. Hitegetés. Híresztelés, hogy milyen jók is vagyunk. Közben az a csoda, hogy még vagyunk.
  • Szeretett testvéreim, kik hisztek a mesében, amivel altatnak benneteket, ébredjetek fel. Láthatjátok, hisz Ady feltárta előttünk, hogy Kompolgatunk ide-oda, de nem haladunk sehová. Míg politikusaink a jövő álmait vetítik elénk, addig egyre mélyebbre süllyedünk a tehetetlenség mocsarába. Ite missa est.   -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1918268009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása