appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Ady kompországa 182/2023 (11.21.) töprengés

2023. november 21. 08:39 - appasztorik

  • Az előzőek alapján, nem mondhatjuk, hogy Ady, csak egy kicsit is jó véleménnyel lett volna a magyarokról. Miért is lett volna? Az esszét úgy folytatta. Ti már nem lehettek Koppányok s Gyulák, s ti Koppányok s Gyulák vagytok mégis. Vívjátok a dühös szerelemi harcot Áron nyughatatlan né­pével: ebben a gyilkos ölelkezésben bíztunk eddig, a semita élesztőben, a zsidó segítségben. Elmúlt ez is, ez a bizalmunk: erős vagy te, Pusztaszer, erősebb vagy Jeruzsálemnél, erősebb vagy Babilonnál, erősebb vagy Rómánál, erősebb vagy Párizsnál. Légy hivalkodó: erősebb leszel Bécsnél is. (…) Hiszen álljatok meg, maradjatok meg, tartsátok meg koponyáitok kerekségét és keménységét, éljetek a magyar glóbusz nagyszerűen ostoba hitében. De mit csináltok velünk, mi is magyarok vagyunk, és minket elbolondítottatok. (…) Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza. (…) Turulok kerengnek a levegőbe, nyílzáport lőnek a Nap felé, támadásra készülnek a magyarok. Hányadikra, mióta a betűtanító olasz papokat koncolták? (…) Kompország megindult dühösen Kelet felé újra: egy kis sarka leszakadt a kompnak, ott maradt a nyugati partok táján vagy tízezer emberrel; mi lesz ezekkel?”
  • Ezek a kiragadott mondatok Ady Endrétől származnak. Vajon nem élünk most is? - a magyar glóbusz nagyszerűen ostoba hitében. Orbán mondta nemrégen, hiába mondjuk az uniónak, nem hallgatnak ránk. Ha visszarévedtek, a nagyméltóságú, - és bajuszú házelnök „kompország” értelmezésére, akkor egyből látszik, hogy nem egyről beszélnek Adyval. Kinek higgyünk? Előrebocsátom, Én nem kedvelem Adyt, mégis azt mondom, higgyünk Neki. Ő írta, és értelmes ember lévén, tudta miről ír.
  • Adynak van egy olyan című írása: Ismeretlen Korvin-kódex margójára. Nos, ebből, innen ered Bujusz kompországa. Kiforgatta Ady szavait, de a főnöke is azt csinálja. Mond dolgokat és az szentírás. Rosszul esik neki, hogy nem fogadják meg, az ő nagyszerű tanácsait. A Várkert bazárban nagyon barátaink-ozta a tőlünk Délre lévőket. A szlovénokat is. Példálózott, mely országokkal jó a viszonyunk. Nem hiszem, hogy az emlegetett országok vezetői a nyakába borulnak, és onnantól szellemi atyamesterüknek tekintik majd. Éppen elég, hogy jelenlegi tervei szerint 2035-ig a Mi nemzetvezetőnk szándékozik lenni. Lássuk be. Erre minden esélye meg van. Több mint esély. Törvényekbe van foglalva. Meg van határozva hány embert kell indítania egy pártnak a választáson. Aki nem akar közös indulót, például a kétfarkú kutyák, azok már ki is zárták magukat. A többi párt, mint ahogy eddig sem tudott megegyezni, ez után sem fog megegyezni. Igazából, nem is akarnak ők kormányozni. Nem rossz állás képviselőnek lenni, az önkormányzatoknál sem. Az uniós képviselőség, még zsírosabb állás, mint az itthoni parlamenti.  -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5018263505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása