appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Ami kimaradt 68/2024 (IV.21.) töprengés

2024. április 21. 09:02 - appasztorik

  • Amint az eddigi irkálásaimból kiderült, arról írok, és azt, amihez éppen kedvem van. Írhattam vóna, hogy úri kedvem, - de hol vagyok Én ahhoz? Egy időben írtam a kapitalizmusról, meg a Sváb féle megújításáról. A WEF, emberiség életét jobbá tevő terveiről. Mindenki boldog lesz, bár nem lesz magán vagyon. Olyan apróságokról nincs szó, - mi lesz azzal az irgalmatlan nagy vagyonnal? - ami a Föld urainak jelenleg a birtokában van. A jelenlegi vagyon több mint 95%-a, a lakosság kevesebb mint 5%-ának kezében van.
  • Vannak dógok, amik kimaradtak, a kapitalizmus ismertetésénél. Ilyen, nem is mellőzhető a gazdasági körforgás. Ugyanis, a kapitalista piacgazdaságra jellemző, egy sajátos gazdasági körforgás, amiről érdemes töprengeni.
  • A kapitalista gazdaságnak két főszereplője van. A fogyasztó és a termelő. Ők azok, akik a fogyasztási cikkek, és az erőforrások piacán is találkoznak egymással. Erőforráson értjük a termelési tényezőket. Mint minden ez is tovább bontható, úgymond több al-területre . Ezek a munkaerőpiac, tőkepiac, pénzpiac, és ez akár még tovább is bontogatható. De ez Minket nem érdekel. Főleg Engem nem. Hát így jártatok.
  • A dolog úgy történik, hogy a fogyasztó, vagyis Mi, szükségleteink kielégítésére termékeket és szolgáltatásokat vásárolunk a fogyasztási cikkek piacán. Bótba megyünk, meg valós piacra is. De idetartozik a fodrász, a műkörmös, a kutya kozmetika, a konditerem. Sorolhatnánk sokáig.
  • A másik oldal, a termelő. Ők az erőforrások piacán szerzik be azokat a javakat, amikre szükségük van a fogyasztási cikkek megtermeléséhez. Mik tartoznak ide? Példának okáért, a tőke, a nyersanyag, a föld, és nem utolsó sorban a munkaerőt. Ezeket a javakat, veszi, ahol veszi. Ha belegondolunk, akkor nem is meglepő, a munkaerőt elsősorban a fogyasztóktól vásárolhatja meg. Az elkészült terméket, vagy a szolgáltatásokat, a végeredményt a termelő a fogyasztási cikkek piacán értékesíti.
  • Az egyértelmű, hogy a felvázolt körforgásban a termelő, és a fogyasztó egymásra van utalva. Könnyen belátható, hogy a termelő, és a szolgáltató vállalkozások csak akkor tudnak tartósan fennmaradni, ha termékeikkel és szolgáltatásaikkal ki tudják elégíteni a fogyasztók szükségleteit. Ehhez társul az, hogy a fogyasztók csak akkor kaphatják meg, amit akarnak, ha a piac él. Vagyis, ha a piacra visznek, olyan életképes, megfelelő minőségű termékeket és szolgáltatásokat, a termékeket kínáló vállalkozások, amik ki tudják elégíteni a keresletet. Eredetileg ez volt a felállás, csakhogy jött a fogyasztói társadalom. Piár tevékenységgel felpumpálták a keresletet. Az emberekkel megvásároltattak olyan termékeket, amire semmi szükségük sem volt. Napjainkban ez egyre fokozódik. Egyre több szemetet termelnek, és vetetnek meg velünk. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2118386495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása