appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Hajnali 116/2023 (06.29.) töprengés

2023. június 29. 11:07 - appasztorik

  • Jól tudjátok, hogy nem szoktam napi, aktuálpolitikai kérdéseket feszegetni. Most hirtelenjében mégis egy tegnapi hírrel indítom a napot. Ezt sem feszegetem, csak úgy elmondom. A debreceni egyetem szeptemberben induló doktori képzésére még nem jelentkezett senki. Ennyi a hír. Lehetne ezen rágódni. Hogy vajon mégis, - miért van ez így? A kormány a lelkét kiteszi, hogy segítse a tudományt. Most mondhatnánk, hogy egy kis pénzt is kitehetne, ami kedvet adna ahhoz, hogy a fiatalok tudományos pályára menjenek. A lelketlen kormányból, és a fiatal tudósjelölt lelkesedéséből nem lehet megélni. A fiatalság azt látja, hogy olyan szakmákat kell tanulni, amik jó fizetést biztosítanak. Villamosmérnök, programozó. Vannak olyan okos fiatalok is, akik ostoba politikusnak tanulnak. Ők elsősorban jogásznak, vagy közgazdásznak lesznek. Ott van aztán, a kormány politikai elit képző egyeteme a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ahol bárki tanulhat. Tudjuk 2021-ből, hogy a kormány 500 milliárdos vagyont adott az MCC-nek. Ez a pénz tehetséggondozásra ment. Hogy mennyi is ez? Mondom. Akkor egy évben, a teljes felsőoktatásra költött ennyit a magyar állam. Tegyük hozzá, ebből magas színvonal, professzionális képzés biztosított. Természetes, hogy a politika erősen jelen van az intézményben. Az akkori tervek szerint, 10 ezer diákot képeznek az országban és a határokon túl. A Fidesz arra törekszik, hogy kiképezze saját politikai és gazdasági utánpótlását. Ennek célja, olyan lojális vezetők képzése, akik az államigazgatás legalsóbb szintjeitől, a politika és a gazdaság legfelső csúcsáig ott vannak. Ők lesznek azok, akik nem kritizálják a kormánypártot, vállalják és vallják a Fidesz által felkínált értékeket.
  • Ehhez van szükség az elit egyetemre. Teszem hozzá, a magyar közoktatás nem nevel kritikai gondolkodásra. Ha egy diák, csak egyfajta nézettel találkozik, esetünkben a Fidesz-féle konzervativizmussal, akkor gondolkodása, várhatóan abba az irányba tolódik el. Vagyis, a kritikusgondolkodás hiánya miatt a nagytöbbség elfogadja a hallottakat. Kevés lesz azon tanulók száma, akikben valamilyen kritikai tartalommal bíró gondolat megfogalmazódik. De, nincs is erre szükség. A fő cél, hogy saját politikai kádereket képezzenek az új generációban. Viktor ezt is, más egyebet is, a Kádár-rendszerből vett át. Az elit képzés nem más, mint a Fidesz hatalmának újratermelése. Orbán tavalyi kötcsei beszédében elmondta: az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt, akik jól képzettek, képesek kormányozni, és akár 2060-ig is el tudják vezetni az országot. Itt Viktor azzal nem számol, hogy mi van akkor, ha jön egy simulékony, ám hataloméhes fiatalember, mint amilyen ő volt. Akkor bizony, az általa dédelgetett álomnak az Orbán korszaknak vég. Ez hamarabb eljöhet, mint gondolná. Tény, kívülről nem buktatható meg, de a Fideszen belülről igen.
  • Miközben az általános oktatás színvonala romlik Magyarországon, a tehetséges és a kormány politikájával szemben, nem kritikus fiatalok kivételes lehetőségekhez és tudáshoz juthatnak. Ingyenes kollégium, garantált állás, tengerentúli utazások, ingyenes külföldi egyetemi oktatás. Vidékről, és a határon túlról is élnek a lehetőséggel. Persze, elsőbbséget élveznek a nertársak gyerekei, de bekerülhetnek a tehetséges fiatalok közül is.
  • A doktori képzéssel kezdtem. Mi van vele? – kérdezhetitek. Ne aggódjatok. Megcsinálják külföldön. Az itthon doktoráltak jelentős része, a posztdoktorit külföldön végzi, és nem jön haza. Akik kinn szerzik meg a doktorit, azok egyből munkába állnak ott. Ugye egyszerű? Ezért mondtam az elején. Nem érdemes ezen polemizálni. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6818155914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása