appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Szálkáshalak tanszék.

2015. május 17. 09:44 - appasztorik

Az irdalás és filézés (képekkel)

Amennyiben még mindig van kedve valakinek halat enni, akkor a pucolás után lássuk az irdalást. Tudjuk, hogy párhuzamos bemetszést jelent.dscf6080_2_1.JPGTálcán vannak a megpucolt halak. Kisebbek, nagyobbak és néhány törpeharcsa. Található ott ikra, haltej, valamint az első páros úszó is, némi halhússal. Később ezt is hasznosítom. Lássuk az egészet kicsit más szögben.dscf6081_2.JPG

Akkor az egyik keszeget vegyük kezelés alá. A kisebb méretű filéző késsel szoktam a kisebb halakat irdalni. Mint azt már említettem volt, aművelet egy éles konyhakéssel is elvégezhető.

dscf6082_2.JPG

Így néz ki a beirdalt hal. Nem bonyolult a zöldség levél vágáshoz hasonlóan húzza az ember az ujjait és a körmei végénél ejt egy bemetszést. Amikor az embert tervezték még nem volt szó arról, hogy a harmadik kéz szükséges lenne a fotózáshoz.

dscf6083_2.JPG

Bemutatás gyanánt egy filézésbe kezdtem. Egy éles késsel bevágunk a gerincig. Addig vannak a bordák.

dscf6084_2.JPG

A bordák mögött végig szúrjuk a kést a hugyó nyílásig. Ez a hal végbele gyakorlatilag. Ott található, ahol a kés vége látható. Pontosabban alatta.dscf6085_2.JPGA filéző kést határozottan végig toljuk a halban, a gerinccel párhuzamosan. A filé ilyenkor még nem vllik el, mert a bordák összetartják a gerinccel.dscf6086_2.JPGEgy bármilyen késsel, a bordákat átvágjuk leválasztva ezzel a gerincet. A vastag pengéjű filéző kés erre alkalmas, de én azt is kímélem.

dscf6087_2.JPGAz elválasztás után három darabban van a halunk. Két filé, amelyen még ott vannak a bordák és a gerinc maradvány, ami még halhúst is tartalmaz. Nagyobb halaknál, ezt meg lehet sütni. Én majd főzök belőle valamit. Alaplevet halászléhez, zöldséges hallevest, kocsonyát, vagy megiszom mikor meghűlt.     .-appa.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr477466280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása