Lehetőség szerint közel azonos nagyságú halakat használjunk fel. Elkerülhetjük vele azt a kellemetlenséget, hogy egyes halak már szétfőnek mikor a másik részben még nyers. Trükközhetünk kicsit, hogy a nagyobb halakat az alsó sorba rakjuk. Esetleg hosszában kettévágjuk. Az első lépés mindenképpen az, hogy a halakat megtisztítjuk. Pikkelyezés után a hal fejét és beleit eldobjuk. (annyira pikkelyezni sem muszáj, hiszen mire a gerinc megfő, a pikkely is megfő) A megmosott halat enyhén besózzuk. Egy 2,5-3 literes lábas aljára rácsot vagy fémhálót teszünk. Ez azért szükséges, hogy ne érintkezzen közvetlenül a hal az edény aljával. Elkerülendő, hogy odaégjen. Egy sor halat ráhelyezünk a rácsra. Visszautalok itt a trükközésre. Egyébként akkor sincs baj, ha szétfő a hal. Ilyen esetben vajjal össze turmixszoljuk, kicsit fűszerezünk rajta és kész a halpástétom.Két sor sózott halat szoktam lerakni, hogy ne legyen a lábos alja közelében mustár. A következő sor halainak egyik oldalát vékonyan megkenjük mustárral. A mustáros oldallal lefelé helyezve újabb sort képezünk. Így folytatjuk addig, amíg a halunk el nem fogy. Annyi helyet hagyjunk felül, hogy főzéskor az olaj ki ne fusson.Az alaprecept szerint 2-3 babérlevél és pár szem koriandert dobunk a halakra. Ráöntünk egy deciliternél kevesebb vizet, valamint egy 3 centnyi citromlevet. (Olympos, vagy Citrát is jó.) Napraforgó olajjal feltöltjük és lassú tűzön főzzük fedő alatt. (kb. 3-3,5 óra alatt megfő) Ekkor a villa könnyedén szúródik bele a hal gerincébe. A megfőtt halakat egy befőttes üvegbe rakjuk és olajat töltünk rá. Ínyenceknek javaslom, hogy a két alsó sor közé vöröshagyma karikákat és fokhagyma szeleteket tegyen. (főzés előtt) Attól függően, hogy ki mennyire szereti a hagymát, a fokhagymát, a mustáros sorok közé is lehet rakni. Nem rontja el, ha szórunk bele őrölt fehér borsot. (Lehet paprika karikákat és paradicsomszeleteket is rátenni, lecsós ízesítést adni neki.) Mindenki a saját ízlésének megfelelően készítheti el. Külön előny, hogy az ilyen módon készített olajoshal nem büdös. Ellentétben a konzervekkel a víz itt elfő és nem érezzük a vízben bomló fehérjék szagát. Másrészt az így készített étel teljesen friss. Narancsvörös olaja pirítós-kenyérrel kellemes ízű étel. A felhasználásra ajánlott 8-10 centis halacskák (ha nagyobbak a halak, akkor tovább kell főzni) pucolása nem probléma, pikkelyük nagyon könnyen lejön.Különösebb nehézség nélkül juthatunk tehát, egy bolti áron elég drágának mondható ételféleséghez. Kellemes kísérletezgetést, kívánom mindenki találja meg a számára legkellemesebb ízű olajoshalat, vagy pástétomot. -.appa.