appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Olajoshal főzés házilag.

2015. január 20. 12:54 - appasztorik

Lehetőség szerint közel azonos nagyságú halakat használjunk fel. Elkerülhet­jük vele azt a kellemetlensé­get, hogy egyes halak már szétfőnek mikor a másik részben még nyers. Trükközhetünk kicsit, hogy a nagyobb halakat az alsó sorba rakjuk. Esetleg hosszában kettévágjuk. Az első lépés mindenképpen az, hogy a halakat megtisztítjuk. Pikkelyezés után a hal fejét és beleit el­dobjuk. (annyira pikkelyezni sem muszáj, hiszen mire a gerinc megfő, a pikkely is megfő) A megmosott halat enyhén besózzuk. Egy 2,5-3 literes lábas aljára rácsot vagy fém­hálót teszünk. Ez azért szük­séges, hogy ne érintkezzen közvetlenül a hal az edény aljával. Elkerülendő, hogy odaégjen. Egy sor halat ráhelyezünk a rácsra. Visszautalok itt a trükközésre. Egyébként akkor sincs baj, ha szétfő a hal. Ilyen esetben vajjal össze turmixszoljuk, kicsit fűszerezünk rajta és kész a halpástétom.Két sor sózott halat szoktam lerakni, hogy ne legyen a lábos alja közelében mustár. A következő sor halainak egyik oldalát vékonyan megken­jük mustárral. A mustáros oldallal lefelé helyezve újabb sort képezünk. Így folytatjuk addig, amíg a halunk el nem fogy. Annyi he­lyet hagyjunk felül, hogy fő­zéskor az olaj ki ne fusson.Az alaprecept szerint 2-3 babérlevél és pár szem koriandert dobunk a halakra. Ráöntünk egy deciliternél kevesebb vizet, valamint egy 3 centnyi citromlevet. (Olympos, vagy Citrát is jó.) Napraforgó olajjal feltöltjük és lassú tűzön főz­zük fedő alatt. (kb. 3-3,5 óra alatt megfő) Ekkor a villa könnyedén szúródik bele a hal gerincébe. A megfőtt halakat egy befőttes üvegbe rakjuk és olajat töltünk rá. Ínyenceknek ja­vaslom, hogy a két alsó sor közé vöröshagy­ma karikákat és fokhagyma szeleteket tegyen. (főzés előtt) Attól függően, hogy ki mennyire szereti a hagymát, a fokhagymát, a mustáros sorok közé is lehet rakni. Nem rontja el, ha szórunk bele őrölt fehér borsot. (Lehet paprika kariká­kat és paradicsomszeleteket is rátenni, lecsós ízesítést adni neki.) Mindenki a saját ízlésének megfelelően ké­szítheti el. Külön előny, hogy az ilyen módon készí­tett olajoshal nem büdös. Ellentétben a konzervekkel a víz itt elfő és nem érezzük a vízben bomló fehérjék szagát. Másrészt az így ké­szített étel teljesen friss. Narancsvörös olaja pirítós-kenyérrel kellemes ízű étel. A felhasználásra ajánlott 8-10 centis halacskák (ha nagyobbak a halak, akkor tovább kell főzni) pucolása nem probléma, pikkelyük nagyon könnyen lejön.Különösebb nehézség nél­kül juthatunk tehát, egy bolti áron elég drágának mondható ételféleséghez. Kellemes kísérletezgetést, kívánom mindenki találja meg a számára legkellemesebb ízű olajoshalat, vagy pástétomot.               -.appa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr887091457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása