appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Kongassunk tovább 153/2024 (IX.16.) töprengés

2024. szeptember 16. 17:31 - appasztorik

  • Hát ott folytatom a kongatást, hogy kettlebell emelgetése nekem is gyanús, azt említettem. Kíváncsiságból megemeltem négy, két literes, vízzel telt palackot. Hát hajjátok? – nem könnyű mutatvány. Egyszer emeltem meg, de elegem is lett belőle. Viktor azért nem annyival fiatalabb, hogy ő háromszor akkora súllyal, játszi könnyedséggel tornázzon. Igaz, ez nem lett kimondva, de az ember azt hiszi.
  • Folytassam az egészségüggyel. Mi a megoldás? Na, mégis? – egy központosított uralkodás esetén. Tovább centralizálni, vagyis tovább az államosítás útján. Elvenni azokat a szolgálatokat, amik még az önkormányzatoknál vannak. Megmódosítani a háziorvosok praxisjogát. Azt gondolom, hogy a fővárosi ellátási gondok abból adódnak, hogy a praxisok ára túl magas. Gondoljunk bele. Egy frissen végzett orvos, - honnan vesz húsz millió forintot? – amiből megvesz egy praxist.
  • Hogy alakult ez ki? A rendszerváltás nagy vívmányának tartották, hogy a körzetekhez tartozó praxisjogot, az ott dolgozó háziorvosok megkapták. Én, annyira nem tartottam igazságosnak, de ez most mellékes. Amikor a háziorvos abbahagyta tevékenységét, akkor az új háziorvos megvásárolhatta. Ezzel, nyugati mintára, egy jól működő vállalkozáshoz juthatott, ami biztos alapokon nyugodott. De egy kezdő miből vegye meg? Az is igaz, hogy aki pénzt fektetett a vállalkozásba (karbantartást végzett, eszközöket vásárolt) az joggal várta, hogy ezek megtérülnek számára. Sajnos az 5-20 millió forintért megvásárolt praxisok jelentős része, mára semmit sem ér. Legalábbis ezen a vidéken.
  • Akinek van biztosítása, annak jár a háziorvosi szolgáltatás. Elvileg mindenki szabadon választ orvost. Ez úgy történt, hogy a páciens az orvosnak odaadta a biztosítást igazoló kártyáját. Azért teszem hozzá, az orvosok nagy része, nem halmozta a kártyákat.
  • Mindez még 1995-ben történt. Akkor azt gondolták, hogy a gyorsan kinyomtatott papír taj-kártyák helyett lesz majd egy elegánsabb új igazolvány. Meg azt is gondolták, hogy a gazdasági helyzet javul, és az orvosok kártyapénze is emelkedik. A papíralapú Hatósági Bizonyítvány az óta is érvényben van. A háziorvosok érdekeltségi rendszere se sokat változott. A kormányok, a kilencvenes évektől, jelentősebb változtatás nélkül hagyták az akkor kitalált módszert.
  • Teltek az évek, e közben azt hangoztatták, hogy az egészségügy alapjának a háziorvosi rendszer tekintendő. Az Ő feladatuk a balesetek ellátása. A magas vérnyomások beállítása. A kórházból hazakerültek utó kezelése. Ezek alapján középponti helyzetben vannak. Ez így, szép és jó. -.appa.  
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr10018493106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása