appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Búcsú a dopping szerektől 138/2024 (VIII.20.) töprengés

2024. augusztus 20. 09:45 - appasztorik

  • Merül fel a kérdés. Kinek adják el a doppingszereket? Bárkinek, akárkinek. Említettem az előzőekben, hogy vélhetőleg a testépítők kezdték. Azt gondolom, most is ők a legnagyobb fogyasztók. Az interneten beírva, hogy anabolika, és rákattint valaki, akkor hegyekbe jön elő az ajánlat. Természetesen ezek nem doppingszerek. Annak a szónak, olyan rossz felhangja van. Úgy vannak vele, hogy ez nem lehet káros, hiszen szabad forgalmazású szerek, amik legálisan kaphatóak. Ellenőrzött körülmények között gyártják. Mi baj lehet belőle? Azt mondom, azzal is lehetnek gondok. Mégiscsak beavatkozás történik az ember hormon háztartásába.
  • Minden szer ellenőrzött vajon? Hát, részemről nem hiszem. Vannak olyan becslések, ami alapján azt mondják, hogy csak az USA területén cirka 10 000 illegális beszerzési lehetősége van az anabolikus szteroidoknak. Az üzletek a zömében a feketepiacon köttetnek. Lehet fújolni, hogy ezek profitra éhes, gaz,- és üzletemberek. Tegyük hozzá, hogy több százra tehető, az illegális gyártók száma. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ezek a gyártó helyek betartják az FDA szigorú előírásait. Ne feledjük azt sem, hogy több ezren importálnak ilyen csodaszereket különböző országokból.  Ezen nem is lehet meglepődni. Aki több pénzt szeretne szerezni, az mindennel bepróbálkozik. Alakulnak, és szűnnek meg az ilyen jellegű vállalkozások.
  • Mi is az FDA. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma alá tartozó szövetségi ügynökség.
  • Mégis, mik azok az anabolikus szteroidok? Ezek, férfi hormonokból készült gyógyszerek. A szteroidok szedésétől, mint azt már említettem, hogy megesszük, attól nem fog izom fejlődni. Ahhoz, hogy fejlődjön az izomzat, szükséges a terhelés alatti izom összehúzódás. Még egy dolog. Ahhoz, hogy remek izomzatunk legyen, a kemény edzés mellé megfelelő mennyiségű kalóriát kell bevinni a szervezetbe. Azt ugye filmekben láthatjuk, hogy a testépítők olyan furcsa színű és állagú, keverékeket iszogatnak. Az nem más, mint fehérje koktél. Fehérjére nagy szükség van, hiszen abból lesz később az izom. Tudományosan úgy magyarázzák. A riboszómák a felvett fehérjéket, a felerősödött proteinszintézis során felhasználják.
  • Erre a dologra a következő magyarázattal szolgálnak. Az izomtömeg felépítése, a testépítés során a sejtek túlterhelése miatt jön létre, méghozzá az edzés alatti erős izom összehúzódás közben, és az izomsejtek apró sérülései miatt. Tehát, biokémiai folyamatok zajlanak a sejt receptorokban. Ezt a folyamatot támogatják a szteroidok oly módon, hogy további receptorokat nyitnak meg, ez által még erősebb izomnövekedésre késztetve a sejteket. Összegezve: a szteroidok akkor hatnak csak, ha mellé elegendő mennyiségű fehérje bevitel, és fizikai terhelése is megvalósul az izmoknak (edzés).
  • A fentiek miatt, a doppinggal elért izomnövekedés nagyobb, mint amit hagyományos edzéssel el lehet érni. Ez a magyarázata annak, hogy a szteroidoknak már-már csodaszerű hatást tulajdonítanak az izomtömeg növekedés terén. Így belátható, hogy olyan mértékű izomzattal rendelkező sportolók, amilyenek az olimpián szerepeltek, olyanok ilyen tömegben történő megjelenése, szteroidok nélkül nem lehetséges.
  • Gondoljatok csak, a vidéki edző termek testépítőire. Két hónapra abbahagyva az edzést leeresztenek, mint egy felfújt lufi, amit ott hagysz a szobában. -.appa.  
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1518469927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása