appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Hogy kezdődött a dopping? 137/2024 (VIII.15.) töprengés

2024. augusztus 15. 10:36 - appasztorik

  • Nem egy mai keletű dolog. Mostanság lehetett a 75. éves évfordulója, és nem rendeztek ünnepségeket, pedig sok szép sporteredmény köszönhető a doppingszereknek. Feltételezik a kezdeményezők a testépítők voltak, még az 50-es évek elején, esetleg kicsit előtte. Akkor még nem nevezték doppingszernek. Ették az anabolikus szteroidokat. Hogy miért? Ez jó kérdés. Azért, hogy a normál emberi testből, ronda kigyúrt jószágot állítsanak elő, mert az úgy szép.
  • Az anabolikus szó nem azonos jelentés a szteroid gyógyszerekkel. Ugyanis az anabolikus szó az angolban izomzatépítést jelent.
  • A sportolók a doppingszerek használatát a súlyemelőktől vették át. Aztán nyilván a többi sportág sportolója rájött, hogy Ők is eredményesebbek lehetnek, ha izmosabbak. Ez hosszú időn át, egy viszonylag szűk kör privilégiuma volt. Amennyiben elterjed, akkor a többiek is jobbak lesznek. Ugyan kinek lett volna érdeke, hogy elterjedjen a használat? Hát a sportolóknak nem, de a gyártóknak igen. Nagy pénz van ebben. A sportolók nem népszerűsítették. Érthető hisz mindenki tisztában volt vele, hogy nem tisztességes dolog a használata. Az egészségkárosító hatásával ne foglalkozzunk. Mindenki fel tudja mérni, megéri e neki, - vagy sem? Így van ezzel az emberiség akkor is, ha nem keres vele sok pénzt, csak az egészsége megy tönkre. Lásd, pia, kaja, cigi, kábítószer, ne hagyjuk már ki a nőket sem. (Ezekben is sok pénz rejlik a gyártóknak, forgalmazóknak).
  • Nos, a gyártók felismerték, hogy jó üzlet lesz ez. Mondhatjuk, hogy 1980-tól kezdően a doppingszerek használata általánossá vált a sportolók körében. Erre az időpontra tehetjük nagyjából azt is, amikor elkezdték a szerek használatának tiltását. Visszaélésnek számított, és próbálták a használatot adminisztratív eszközökkel, ellenőrzésekkel lecsökkenteni. Az erre épült ipar módosított a szereken. Az ellenőrző szervek, a kimutatási módszereket javították, hogy a használt szerek metabolitjait, minél kisebb mennyiségben ki tudják mutatni. Mai napig tart ez a verseny. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy jelentős eredményt elérni ezeknek a szereknek a használatával lehet. Egyszer Michael Phelps elszólta magát, igaz a visszavonulása után. A lényege az volt, hogy mindenki használja a doppingszereket. Ez annyit jelent, hogy ha nem használnának doppingszereket, akkor is ugyan ezek az emberek nyernék a versenyeket, mert jobbak. Régebben már írtam. A doppingszer, nem csodaszer. E mellett is rengeteg izommunkát kell elvégezni, hogy az izomzat látványosan fejlődjön. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1718467073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása