appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Grafittól a grafénig 108/2024 (VI.17.) töprengés

2024. június 17. 05:48 - appasztorik

  • Tegnap írtam, hogy Brodie még 1859-ben grafittal kísérletezett, és lemezes szerkezetű anyagokat figyelt meg. Az előtt, azt írtam, hogy maga a grafit hatszög szerkezetű (Ezt tanultuk a hatvanas évek második felében a technikumban).
  • A grafit szerkezetét Peter Debey és Paul Scherrer határozta meg1916-ban, pordiffarkciós vizsgálatokkal. Ehhez kellett a röntgendiffrakciós vizsgálatok kidolgozása. Röntgen 1894-ben kezdett a katódsugárzással foglalkozni. 1895. november 8.-án éjjel figyelt fel, a később róla elnevezett sugárzásra. Csak úgy érdekességképpen, Wilhelm Conrad Röntgen volt az első Nobel díjas fizikus 1901-ben.
  • A grafit részletes vizsgálatát német fizikusok (Kohlschütter és Haenni) végezték el, 1918-as kutatásaik során. A részletesebb anyagszerkezet leírása, egy Ír kutató (John Desmond Bernal) 1924-ben végzett, egykristály-diffrakciós vizsgálatainak eredményén alapszik.
  • Végre eljutunk a grafénig. Philip Russel Wallace (kanadai elméleti fizikus) 1947-ben adta, a grafén-egyréteg első elméleti leírását. Ez tette lehetővé a háromdimenziós grafit elektromos, és mechanikai tulajdonságainak jobb megértését. Most horkan fel az, aki eddig figyelt, és azonnal felkiált: jó-gyerek, eddig két dimenzióról papoltál a grafénnel kapcsolatban. Nyugi! – majdcsak eljutunk 2004-ig, oszt akkor 2 dimenziós lesz.
  • Haladjunk akkor, mert az említett dátum még messze van. A XX. század közepén már volt elképzelés, a grafit egyatomos rétegeivel kapcsolatban. Elektronmikroszkóp segítségével 1962-ben észlelték a grafén lemezeket.
  • André Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszlojov a grafén előállítására 2004-ben, nagyon ötletes eljárást javasolt. Ők a Manchesteri Egyetem fizikusaiként, fizikai Nobel-díjat kaptak 2010-ben. Itt egy kis pletyka. Ötletüket Hanns-Peter Boehm német fizikus, és kutatótársai 1962-es eredményeire alapozták. Mi több, a grafén kifejezés szintén a Boehm kutatócsoportjától származik, még 1986-ból.
  • Na, de hogyan csinálták? Aprólékos, szöszmötölő munkával, ahogyan a nők szőrtelenítették régen a lábukat. Akkor tényleg úgy volt. A szépségért meg kellett szenvedni. Gyantát kentek a lábukra, és mikor kihűlt lerántották a viaszt szőröstől (a bőr maradt). Azért nem teljesen ez volt a metódus, de hasonló. Ők, speciális ragasztószalag segítségével addig szedegették le a rétegeket a grafittömbről, amíg sikerült belőle egy atomnyi réteget leválasztani. Ennek hatására a grafén, az alapkutatás, és a mérnöki fejlesztőmunka célpontjává vált 2010. táján. Próbálták minél szélesebb körben hasznosítani a grafén előnyös tulajdonságait. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8518429373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása