appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

A harangok Rómába mentek  63/2024 (III.31.) töprengés

2024. március 31. 12:03 - appasztorik

Mi meg Nádudvarra.

  • Mert, mi van Nádudvaron? – merülhet fel a kérdés. Elsősorban, ott van a Kincsesház. Másrészt, éppen nagypéntek volt. Na, jó! Ez máshol is volt, de ez utóbbi alkalmából rendezvény volt a Kincsesházban. Meghívott Ilkó, hogy amennyiben ráérünk, és kedvünk van, menjünk el. Hogy kicsoda Ilkó? Röviden mondhatnám egy csoda. Ő a Kincsesház megálmodója, motorja, aki megvalósította az öreg (120 éves) fürdőházból ezt a kis helytörténeti múzeumot. Pontosabban nemcsak, mert a hortobágyi pásztoréletnek is emléket állít, egybegyűjtve és bemutatva a lassan homályba vesző emlékeket. Én meg, így bemutattam Ludmanné Papp Ilonát.
  • Szóval ráértünk, kedvünk volt, mentünk. Debrecentől nincs messze. Korán érkeztünk. Befizettük a belépti díjat, üdvözöltük Ilkót, és visszamentünk a piacra. A Kiscipó pékség boltjában jókora sóskifliket vettünk. Ne feledjem. A rendezvény belépti díja 500 forint volt. Ebben benne volt egy puszta pörkölt, amit ebéd gyanánt fogyasztottunk. Éttermekben nem szeretem, a mindenféle után gondolt ételt, de ez nagyon el volt találva. Nem is mondta senki sem, hogy után gondolt. Egyszerűen úgy készült, ahogy a mai kor emberének gyomra és ízlése megkívánja. Azt ugyanis be kell látnunk, a Mi gyomrunk már nem bírja a nehéz ételeket. Nem hiányzott belőle a kolbász, nem hiányzott a füstölt húsos szalonna sem. Az biztos, hogy az arányok, a roppanós virslivel nagyon jó összhangban voltak. Meg is dicsértem Ludman Károlyt (Ilkó férjét) a remek ételkészítéséért. Segítségére voltak a kolléganők férjei is.
  • Kicsit előre szaladtam a történetben, hiszen tíztől dr. Vajda Mária PhD tartott interaktív előadást, a húsvéttal kapcsolatban. A feltett kérdésekre jól válaszoló gyerekek, jutalomként csoki tojást kaptak. Hamar elszállt az erre szánt idő. Volt ugyanis más tevékenykedni való is. Az egyik helyiségben tojás - írás, - festés - berzselés történt Kecskésné Gál Melinda és Váradi Beáta segítségével. Itt természetesen az anyukák is besegítettek a gyerekeknek, akik nagyon komolyan vették a tevékenységet.
  • Egy másik teremben, Győriné Kéri Ágnes útmutatásai alapján, kukoricacsuhéból húsvéti nyuszikat készítettek a gyerekek. Természetesen a szülői segítségre itt is szükség volt.
  • Gyönyörű napsütéses idő volt. Marika előadása után, húsvéti tojáskeresés indult a parkban.
  • Az udvaron a kaviccsal felszórt járófelületen, önfeledten játszottak a gyerekek. Gyűjtögették a kavicsokat. Ez a tevékenység jót tesz a gyerekeknek, hiszen fejleszti a finommotorikus mozgások kialakulását. Arra gondoltam, hogy a homokozók mintájára lehetne egy elkerített részt kialakítani, amiben játszhatnának a gyerkőcök, mint egy homokozóban. Igaz itt sem zavartak senkit.
  • A füves részen három nyuszi volt ládában. Mozdulatlanul tűrték a simogatást. A bárányok nem tettek tanúságot a birkatürelemről. Odébb húzódtak a kerítéstől.
  • Hamar eltelt az idő. Búcsúzkodni kezdtünk. Kiderült Marika debreceni lakos. Vártunk egy kicsit, és hazavittük Debrecenbe. Úgyis odamentünk, Mi is.
  • A Kincsesház legközelebbi rendezvénye április 11.-én, a költészet napján lesz. Író-olvasó találkozó dr. Lajtos Nóra költővel, és Kubik Anna művésznővel. Ez kimarad az életemből, akkor jön haza a leánykám. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5918367529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása