appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Megint péer 117/2023 (06.30.) töprengés

2023. június 30. 06:11 - appasztorik

  • Az emberi történelmet figyelembe véve láthatjuk, hogy az emberek ősidők óta bonyolult kapcsolati hálókat, rendszereket tartanak fenn embertársaikkal. Célja, hogy próbálnak velük egyetértésre jutni. A rómaiak elfogadták a vox populi, vagyis a „nép szava” elvét. Ez, a közvélemény tiszteletének filozófiája. Ezt mímeli Viktorunk is, amikor nemzeti konzultáltat Bennünket. A Viktort megelőző királyok, nagyon ügyesen, kegyenceket alkalmaztak, a „köz”- véleményének kipuhatolására, vagy olykor maguk tettek erre kísérletet (pl. Mátyás király híres álruhás kalandjai, (Mellesleg nem hiszem, hogy igaz lett volna. A jóság, és igazságosság mítoszát növelték vele). A kommunikáció története persze szorosan összefügg az információtovábbítás eszközeinek és lehetőségeinek fejlődésével.
  • Aiszkhülosz – a görög tragédia megteremtője – „Agamemnon” című drámájában arról számol be, hogy hegycsúcstól hegycsúcsig leadott jelzésekkel órák alatt eljutott a trójai győzelem híre, az elesett várostól 800 km távolságra lévő Argosz városába. Bizonyára, úgy is vót. Bármi is lehetett, régi történet. A darabot, állítólag i.e. 458-ban mutatták be.
  • Jutt eszembe, Caesare. 59-ben elrendelte, hogy a szenátusi és a főpapi határozatokat a, Fórumon naponta ki kell függeszteni. Gyakorlatilag ez az első ismert újság, ami naponta jelent  meg, és természetesen reklámcélokat is szolgált.
  • Lépjünk tovább. Marco Polótól tudjuk, hogy az 1200-as évek végén, amikor Kínában járt, több ezer postaház, sok ezer lóval, írnokkal, fáklyavivő személyzettel állt készenlétben annak érdekében, hogy a császár, vagy a tartományi helytartók hírvivői fáradt lovaikat pihent állatokra cserélhessék le.
  • A kereskedelem, Távol-kelet hatására fejlődésnek indult. E miatt, egyre több pontos és megbízható információra volt szükség. Érdeklődés kísérte, hogyan állnak a távoli területeken a gazdasági folyamatok. Akkor is képben kellett lenni, ezért a kereskedő céhek meghatározott napokon futárjáratokat szerveztek saját céljaikra.
  • Fontos változás volt, amikor a 15. és 16. század fordulóján, Franz von Taxis gróf a fontosabb útvonalak mentén postamestereket alkalmazott. Feladatuk volt fogadni, útba indítani a lovas hírmondókat (kurírokat). Ők sok érdekes, és értékes hírrel rendelkeztek. Az élelmesebb postamesterek, a híreket összegyűjtötték. Városonként csoportosították és Ordinari Zeitung néven, levél formájában, rendszeresen továbbították a megrendelőknek.
  • Aztán Gutenberg kitalálta a mozgatható betűkkel történő nyomtatást. Vannak források arra nézve, hogy a találmányának voltak előzményei. A lényeg, hogy a 15. századtól Európában papírra nyomtatták a könyveket. Ez, az információáramlás lavináját indította el, amibe most nem megyek bele.
  • Itt tartozom egy vallomással. A gép elé ülve, horgásztörténetet akartam írni. A gondolat elévült, oszt e lett belőle. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7618156468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása