appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

A PR (pletykák röviden) 77/2023 (04.25.) töprengés

2023. április 25. 09:46 - appasztorik

  • Beszéltem arról, hogy lefizettek, lefizetnek, és fognak is újságírókat, hogy írjanak cikket. Így, annak tartalmát is meghatározzák az újságíró számára.
  • A pr. európai, XX. század előtti fejlődésének történetében fontos, a mai napig működő, első kulturális propaganda-intézetnek 1883-ban történő megalapítása, amely a francia kultúra elterjesztését és népszerűsítését szolgálta, és szolgálja. Ez, az Alliance Francaise, mai szóhasználattal élve „pr-intézet.
  • Az első időkben a nyilvánosságszervezés, és a közönségkapcsolatok tudatos alakítása volt a fő cél, és mint írtam, napjainkkal ellentértben, a hamisított hírek terjedésének megakadályozása. El kell ismerni, hogy forradalmian új ötlet volt, hogy hamis híreket, és hazugságokat tesznek közé. Ki gyanakodna arra, hogy az állam folyamatosan hazudik az alattvalóknak. Hazánkban is sokan kérdik, - miért hazudnának?
  • A kutatók szerint, ami már megfelel a mai értelemben vett „public relations”-nak az, az amerikai függetlenségi háborúhoz köthető (1775-1783).
  • Az első pr-esek igazából agitátorok voltak. Személy szerint Benjamin Franklin. Dezertálásra szólította fel a brit katonákat. Földet, pénzt, és szabadságot ígért Nekik. Lelkesítő beszédeinek, és mesterkedéseinek hatására, a brit hadsereg egy hatoda tette le a fegyvert.
  • Az 1861-től 1865-ig zajló polgárháborúban, Lincoln maga volt a pr-főnök. Egyik célja volt, hogy megszerzi azoknak az európai csoportoknak a támogatását, akik ellenzik a rabszolgaságot. Ennek érdekében, az előre felkészített ügynökei, átgondoltan, jól megfogalmazott kiadványokat terjesztettek. Nyílt levélben fordultak más országok népeihez. Felismerte a nemzetközi kapcsolatok jelentőségét, mikor azt terjesztette: „Tisztában vagyok azzal, hogy önmagunk megvédésének feladata, egyes-egyedül az amerikai népnek adatott meg. De tudom azt is, hogy más népek szimpátiája, vagy antipátiája milyen befolyást gyakorolhat a háború kiterjedésére, vagy elhúzódására.”
  • Maradjunk Amerikában. 1917-ben a hadüzenetet követően Thomas Woodrow Wilson elnök létrehozta a Nyilvános Tájékoztatási Bizottságot(a Külügy-, Hadügy- és a Tengerészeti Minisztérium részvételével). George Creel lett a bizottság vezetője. A bizottság célkitűzése, a háború népszerűsítése volt. Oly módon, hogy a polgárok hazafias érzelmeit felkeltik. A másik, hogy a függetlenségi háború után megromlott angol-amerikai viszonyt helyreállítsák. Miből állt ez? Röplapokat szórtak a német vonalakra, dezertálásra szólították fel a német katonákat. E mellett tudósításokat juttattak el, a semleges országok sajtóihoz. Tudták, hogy azokat németek is olvassák. Terjesztették Wilson sokszorosított beszédeit. Ő volt az első amerikai elnök, aki sajtótájékoztatókat tartott. Innentől kezdve a kormányzati munka rendszeres, és nélkülözhetetlen eszközévé vált. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3018110164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása