appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

A PR (pletykák röviden) 75/2023 (04.23.) töprengés

2023. április 23. 06:10 - appasztorik

  • Hajnal van megint. Tegnap hajnalban emlegettem a római kisökröket. Az óta változott az emberiség. Felnőtté vált. Most egy nagyökör, hogy hagyja magát kihasználni. Egyébként, ilyen az ember. A Bibliában is kérték az ÚR-at, hogy adjon bírákat, királyt. Az ember jobban szereti, ha irányítják. A tegnapi mondás latinul így szól: Quod licet lovi, nonlicet bovi. Gyerekkoromban többször példálóztak nekünk ezzel a közmondással. Azt kellett értenünk belőle, hogy amit szabad az idősebbeknek, a felnőtteknek, azt Mi nem tehetjük meg, mint gyerek, vagy fiatal. Manapság főleg azt jelenti, hogy amit megtehetnek a hatalmasok, azt nem teheti meg a nép. Slussz-passz. Ennyi.
  • Térjek, át akkor az „úság”-ra, ahogy anno, 1974-ben Miskolcon Takács százados úr mondta. A határőrséghez jártak újságok, amiből politikailag tájékozódhattunk. Ezért említettem század parancsnokunkat. Volt egyébként „polhá”, aki felelt azért, hogy politikailag tájékozottak legyünk. Akkor ellenzéki lapok nem voltak. Ez alapján üzemeltetik manapság is az úságokat. Mostanság is megvannak a felelősük a fiatalság lelki üdvéért.
  • Éppen ott tartottam, hogy ismertetem már Ki is alkalmazta először, hogy írásos formában tájékoztatja a lakosságot. Ez az államférfi nem más volt, mint Richelieu bíboros. Lám a franciák mindig is kezdeményezők voltak. Ő volt az, aki felismerte a rendszeres tájékoztatás fontosságát, az alattvalók, és a külföldiek véleményének alakítása szempontjából. Ezért 1631-ben megalapította La Gazette nevű, állami újságot. A Közlöny, innen erednek az államrészéről történő tájékoztató közlönyök. Ellentétben a mai lapokkal, ennek az újságnak az egyik meghatározott célja, a hamis hírek elterjedésének megakadályozása
  • De, menjünk át a csatornán, és pár évszázadon keresztül a 18. századi Angliába. Számtalan példája adódott a politika, és a kultúra összefonódásának, így többek között ilyen volt az is, amikor az angol kormány, levelező hálózatot hozott létre. Tették ezt annak érdekében, hogy folyamatosan informálódhassanak a társadalom gondolkodásáról, és helyzetéről. Ennek a hálózatnak a felelőse Daniel Defoe az angol felvilágosodás nagy alakja volt. Gyerekkoromban olvastuk a Robinson Crusoe című regényét. Másik híres regénye a Moll Flanders. Több mint ötszáz könyvet írt. Hiába no, mit vót, mit tenni, az emberek írtak, meg olvastak. Nem vótak még a kütyük. Amúgy meg, most is azt teszik, csak most mindenki a masinákon irkál, és olvas. Én például, most itt hagyom abba az irkálást, de ne aggódjatok, folytatom. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5118108530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása