appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Elvárások a társadalommal szemben 157/2024 (IX.30.)  

2024. szeptember 30. 09:54 - appasztorik

  • Egyértelmű, hogy az egyéneknek elvárásaik vannak a társadalommal szemben. Nonszensz azt elvárni, hogy teszel a közösbe, és Neked nem adnak cserébe semmit. Tapasztaljuk a bőrünkön. Adnak is, de a lehető legkevesebbet. Éppen annyit, hogy a munkaerődet regeneráld. Tudj menni, robotolni. Jobb esetben keresel annyi pénzt, hogy a számláid időben befizesd. Országunk lakosságának jelentős része, akik mély szegénységben tengetik életüket, közmunkás bérből próbálván megélni, nem taroznak az előbbi mondatban megfogalmazott kategóriába. Könnyen sütik rájuk a bélyeget, - menjenek dolgozni! A dolog nagyon egyszerű. Két vármegyében, ami hirtelenjében eszembe jut, nincs hol dolgozni. Ez a két megye tényleg vár (arra, hogy munkahelyeket teremtsenek). Azt lássuk ne, hogy ezzel az elvárással szemben társadalom bácsi nincs egyszerű helyzetben. Az említett térség lakói között annyi a képzetlen ember, hogy tényleg a közmunka a legkönnyebben megvalósítható. Összegezve a dolgot. Az egyénnek jogos elvárása, hogy meglegyen a megélhetése. Az, hogy segélyekkel próbálják kozmetikázni a helyzetet álságos, és képmutató megoldás. Nem kellene Őket olyan tudatlanságban tartani, mint amiben most vannak. Sokuk nem tud írni, olvasni. Elfelejtették. Nem volt rá szükségük.
  • Erre persze lehet mondani, hogy ükapáink korában nagyon sokan nem tudtak írni, olvasni. Jól megvoltak, végezték a munkájukat. Vagyis semmi szükség arra, hogy írjon, olvasson, számoljon. Csakhogy manapság az említett tudásokra szükség van. Ez előtt olyan tíz évvel, munka, - és tűzvédelmi oktatást tartottam. Az oktatás végén aláírással kell hitelesíteni, hogy az oktatást megértette, tudomásul vette. Volt olyan résztvevő, aki megkérdezte: keresztelni lehet? Nem az iránt érdeklődött, hogy mi a véleményem az ilyen jellegű egyházi szertartásról. Kikeresték a nevét, és nosza, kereszteljen Isten nevében. Szóval részemről azt gondolom, egy bizonyos szintnek meg kellene jelennie az általános iskola elvégzése után. Ne taszigálják feljebb, és feljebb, hogy elvégezze az általános iskolát. Mondván. Úgyse akar tovább tanulni. Igaz egy részükre, de a tovább tanulás rendszere úgy lett kitalálva, hogy menjenek a fiatalok szakmunkás iskolába. Ösztöndíjat kapnak. Az iskoláknak szükségük van tanulókra. Így aztán felveszik Őket.
  • Említsük meg, hogy az egészségügyi ellátás is alapvető elvárása lenne az egyénnek a társadalommal szemben. Ebben a kérdésben is elég rosszul állunk. Erre lehet mondani, hogy mindez állami feladat. Igaz, csak ne feledjük. A társadalom nem más, mint egy adott terület viszony rendszereinek összessége. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr218675368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása