appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Társadalmi elvárások 156/2024 (IX.29.)töprengés

2024. szeptember 29. 10:55 - appasztorik

  • Régebben értekeztem már a társadalomról. Azt szögezzük le az elején, hogy az ember alap beállítottságánál fogva egoista. Neki az kell! Csecsemő korától követelőző. Erre mondhatjuk, hogy persze, valahogy jeleznie kell, hogy éhes, vagy éppen tisztába kellene tenni. De, ezt a veleszületett tulajdonságát nem növi ki. Sőt egyre erősödik benne. Előfordulhat gyermekként egy rövid időszak, amikor hajlandó jótékonykodni, adni valamit. Hamar kitanulja, hogy a felnőttek képmutatóak, és Ő is megpróbálja megszerezni azt, amire ugyan nincs szüksége, de másoknak is van. Akkor legyen neki is.
  • Sok minden beletartozik ebbe, hogy társadalom. Így kerül a képbe a társadalmi elvárás. Ez egy olyan dolog, amiről az ugrik be, - mi az elvárás a társadalom részéről? Ez nem egyszerű. Ez frusztrálhatja az egyént, ha nagyon meg akar felelni. Márpedig az emberek nagy részében, megvan a megfelelési kényszer. Aztán szóba kell hoznunk a társadalmi normát. Vannak írott és íratlan szabályok. Mondhatjuk, ezek egyidősek az emberiséggel. A vallások előírásai is ezt a célt szolgálták. Ezek a szabályok határozzák meg mi helyes és követendő. Az előírás be nem tartásának esetére, hátrányos következményt helyeznek kilátásba. Természetesen, a hatalmon lévők kibújnak ezeknek a normáknak, elvárásoknak a betartása alól. Hogyne tennék, hisz a törvények betartása alól is mentesülnek. Mondhatjuk, ez többé, kevésbé mindenütt megvalósul. Hazánkkal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy jó példái vagyunk, annak mikor a törvényeket úgy alakítják, hogy a hatalom céljainak megfelelő legyen. Teszem hozzá ismét, nem vagyunk egyedi eset.
  • Éppen tegnap olvastam. Feláldoznád e, az életedet a hazáért? Értetlenül álltam a kérdéssel kapcsolatban. Hogy merül fel Magyarországon ilyen kérdés? Mi, akik a béke hívei vagyunk, - háborúra készülünk? A történelemből tudjuk, hogy minden esetben a hatalom érdekében haltak meg az emberek. Propagandával, hangzatos szózatokkal sok embert elkábítottak. Rávették Őket arra, hogy a harcterek vágóhídjain ontsák egymás vérét. Nem a hazáért, hanem a hatalom céljaiért. Napjainkkal kapcsolatban. Az oroszok milliói, nem a hazáért halnak meg, hanem Putyin céljaiért. Lássuk be Zelenszkij is magamutogató. Nyugodtan kimondhatjuk, a hatalomban lévők, mind önértékelési problémásak. Meggyőződésük, hogy nélkülük tönkre menne az adott ország. Még akkor is, ha ők teszik tönkre. Lásd Észak-Korea, vagy akár a Mi hazánk.
  • Válaszoljuk meg a kérdést. Feláldoznám, az életem? Nagyon egyértelmű. Semmi esetre sem! Teljesen értelmetlen. Ha elveszlik az ember élete, - mi értelme hazáról beszélni? Kinek a hazája ? Menyien vesztek idegen földön magyar katonák? – az első és a második világháború során. A hazáért tették? Dehogy, a hatalmon lévők érdekében, akik meg akarták mutatni a nagyságukat. -..appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4618598228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása