appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Az eleve elrendelés III.

2024. szeptember 07. 14:25 - appasztorik

  • Szóval Noé utódai igen komolyan vették az ÚR következő intelmét. „Ti azért szaporodjatok, sokasodjatok, népesítsétek be a földet, sokasodjatok rajta!” A tegnapi gondolkodásom közben felvetődött, hogy nem ártott volna valami olyasmit tenni a programba, ami gátolta volna a túlszaporodást. Ilyesmi jószerivel nem történt. Mondhatjuk, hogy ez egy hiányosság. Igen, de vannak itt más dógok is.
  • Itt van a pokol. Pontosítok. Itt a Földön is az van, de a teremtéskor külön pokol is készült a bűnösök részére, ahol majd elnyerik büntetésüket. Jegyzem meg, a zsidóknál szó nem volt pokolról. Ezzel szemben a kereszténység ismeri a poklot. Ez felvet egy problémát. Az eleve elrendelés azt jelenti, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek mindenben megegyeztek. Tehát eldőlt az is, Ki lesz jó ember, és Ki lesz bűnös? Lássátok be, ez teljességgel méltánytalan, mondhatni igazságtalan a teremtményekkel szemben.
  • No-de, Kik vagyunk Mi, hogy ilyen kérdést feltegyünk: nem igazságtalanság ez Isten részéről? Erre nagyon egyértelmű a válasz. Szó sincs róla! – hogy igazságtalan lenne. Hiszen az Úr megmondta Mózesnek: „Irgalmazok, akinek irgalmazok, és könyörülök, akin könyörülök.”
  • Azért marad itt tisztázatlan kérdés. Olvashatunk arról, hogy Isten végtelenül kegyelmes az emberrel szemben. Végtelen szeretetében, megtévedt teremtményének megbocsájtja a bűnt. Amire mondhatjuk, hogy szép Tőle. Azt is mondhatjuk, - jó, de az eleve elrendeléssel bűnös utat írt elő számunkra. Nem volt más választásunk.
  • Az is kérdéses, miért teremtett poklot a bűnösök részére. Egyértelmű volt azt gondolom, hogy annyira szereti teremtményeit, hogy megbocsájt Nekik. Vagy egy kósza feltételezés. Időközben szerette meg Őket. Meggondolta magát, és úgy döntött Mindenkinek megbocsájt.
  • Most jutott eszembe. Többször írtam már, hogy Jézust még azon emberöltőn visszavárták. Felment a mennyekbe, és írva vagyon: „onnan lészen eljövendő ítélni eleveneket és holtakat.” Vajon, miért nem jött vissza? Végtére is. Minek jött volna vissza? – hiszen Mindenki részére, minden bűn meg lett bocsájtva.

Azt hiszem, legközelebb befejezem az eleve elrendeléssel kapcsolatos gondolataimat, amiből kiderül, - nem a reformáció kitalációja, huncutsága az eleve elrendelés.  -.appa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5418486695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása