appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Ki, mint …? 145/2024 (VIII.30.) töprengés

2024. augusztus 30. 11:39 - appasztorik

  • Ezt több féleképpen is lehet folytatni. Az egyik, amivel a becsületes munkára serkentik az embert. Ilyenkor úgy fejeződik be: (Ki, mint) vet, úgy arat. A másik is a vetéssel kapcsolatos. Ez szintén a jól végzett becsületes munka utáni megérdemelt pihenésről szól. Úgy fejeződik be: (Ki, mint) veti ágyát, úgy alussza álmát. Ezek után, senki se higgye, hogy az emberek megfogadva e két jó tanácsot, jólétben és nyugalomban élik életüket. Hihetnők, hogy törekednek jól végezni a dolgukat, és becsületesen élni. Csakhogy ez nem így van! Nem hallottam olyan esetről, amiben valaki becsületes munkával sok pénzt keresett volna. Nincs olyan. Aki becsülettel dolgozik, azt kihasználják. Ha, véletlenül pénzre tenne szert, azt fondorlatos módon elszedik Tőle. Ihat rá hideg vizet (ha már benne vagyok a közmondásokban). Amennyiben iható a víz. Itt palackos vizet veszünk, vagyis a közmondás betartása külön kiadást jelent. Mondjuk, a palackot visszaváltják, ami igazán nagyszerű cselekedet.
  • Erről jut eszembe. Sok esetben ott dalolgat a gépállat. Ez többnyire azt jelenti, hogy megtelt. Ami nem is csoda. Minden boltban, zömében olyan palackokat árulnak, ami betétdíjas. Igen ám, de csak a 400 m2 feletti területtel rendelkező boltok kötelesek visszaváltó automatát üzemeltetni. Augusztus 20.-a után, tele zsákokkal áll a tömeg a Penny-nél. Információ éhségemben, - kérdem az illetékes polgártársat. Azt mondja erre: azt ígérte a MOHU szerdán reggel itt lesz a kamion. Ellenvetésként megemlítem: csütörtök van! – és már délelőtt. Ezzel nem tudtam megfogni a fiatalembert. Ő is tudja. Felvetődik bennem a kérdés. Megéri ez? Mennyiért viszi el a kamion a palackokat? Valakinek biztos megéri. Ne sajnáljuk erre a pénzt! A fenntarthatóság, a környezetvédelem érdekében tesszük. Na, Istenkém! – a kamionok gázolajat fogyasztanak. Ezzel nő a CO2 kibocsájtás. Újrahasznosítva nem lesz a palack. Ugyanúgy a szemétbe kerül, mint eddig, de legalább az övéivel utazik kamionon.
  • A minap olvastam. Egyik megmondó emberünk idézik. Emlékszem mikor Amerikába akart költözni, hogy kártyázásból éljen, családjával együtt. Ne értsétek félre. A család nem kártyázott volna. A kovid alatt azon kesergett, hogy az előadóművészeknek elmaradt a jövedelme. Az állam segítse a művészeket. Volt, akit segített. Volt, akit nem. Beláthatjuk. Nem lehet minden művész mellé egy segítőt állítani.
  • Na, megmondó emberként, azt mondta: „Teljesen vicc, hogy egy olyan irányba halad az ország, hogy olyanok leszünk, mint Mexikó”. Majka (mert róla beszélünk) szerint Miért pont Mexikó jutott eszébe? Megcsillantva gazdasági ismereteit, azt mondta. A középosztály eltűnőben van, és félő, hogy a jövőben még tágabbra nyílik a szakadék a társadalmi osztályok között. Közgazdászék ollóval szoktak példálózni. A szakadék mélyülni szokott. Szokjuk meg, ezt a kategorizálást. Szép tőle ez a törődés. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9518478585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása