appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

NOB (Nagyon Ostoba Bizottság) 135/2024 (VIII.13.) töprengés

2024. augusztus 13. 09:03 - appasztorik

  • Merült fel sok emberben az olimpia kapcsán. De, igazak ezek a felvetések? Persze, hogy igaz, dudorássza a zümmögő kórus. Férfiakat engedtek indulni a nők között, az olimpián. Hogy hány számban, azt nem tudni. Az ökölvívásban csúcsosodott ki a botrány. Hogy engedhettek meg ilyesmit. Ez nonszensz! Férfiak e? – kérdem Én. Az ő olimpiai bizottságuk határozottan állítja lányok, csak van Y kromoszómájuk. Az Y kromoszóma nincs rajta a tiltott szerek listáján. Ebből kifolyólag a bokszoló nők/férfiak nyugodtan verekedhetnek a ringben. A rosszhiszeműek azt mondják: a nők mindég egyenrangúságról beszélnek. Most megmutathatják! Nem sikerült. Mind a két Y kromoszómás lány nyert. Olvastam a hangzatos címet. Véresre verte ellenfelét a döntőben a bokszoló. Hát Istenkém, ezzel jár. Férfiak párharcában is előfordul, hogy vérzéses sérülés következik be. Ilyen a boksz, - hogy a régi, népszerű slágert idézzem. Van, aki szerint, aki bokszol nem épeszű. Brutális sport. Sokan éppen e miatt szeretik. 
  • Érdemes eltöprengeni azon, hogy nem követtek e el dopping vétséget. Annyi bizonyos, a tiltott szerek listáján van a tesztoszteron. Ez a hormon a férfiakban van, de van a nőkben is. Különböző mennyiségben. A nők vérében kisebb ez a hormon szint. Vagyis, ha ezt megmérték volna, akkor a férfias kislányok doppingvétség miatt kizárhatóak lettek volna. De! – nem ilyen egyszerű ez. A természetes tesztoszteron nincs a listán. A mesterséges készítményeket tiltják. A nőknél, a tesztoszteron 25%-a a petefészekben termelődik. Aztán vegyük figyelembe, hogy természetes körülmények közt is lehet magasabb a nők tesztoszteron szintje. Ha, a vérnek magasabb az inzulin szintje, akkor több tesztoszteron termelődik. Sok sportoló bukott le az anabolikus szteroidokkal. Emlékezzünk csak Ben Johnsonra. Szöul 1988. Akkor igen keményen fogalmaztak. „Bemocskolta a sportot.” A százméteres síkfutás megnyeréséért kapott aranyérmét visszavonták. A 9,79 másodperces világcsúcsát is törölték. Jut eszembe. A 2012-es londoni Olimpián egy jamaicai sprinter, név szerint Usain Bolt, új rekordot állított fel, ami az óta is él, a maga 9.63 másodperces idejével.
  • A bokszoló fiúkkal kapcsolatban azt is hallottam, „persze, le lehet azt az értéket vinni”. Részemről, ezt nem is vitatom. Annyit szeretnék megjegyezni, hogy ez igaz. Azt még hozzáteszem, a többi sportoló is eltünteti a doppingszer nyomait. Meg lehet figyelni. Akkor vannak a nagy lebukási hullámok, amikor finomodnak a kimutatásra használt analitikai módszerek. Szinte biztos vagyok benne, hogy ebben benne van az is, hogy megjelennek újabb doppingszerek, amik kevésbé kimutathatóak. Nyilván ezek drágábbak, és nem mindenki számára elérhetőek.
  • Zárásképpen annyit. Miért tesznek ilyet? Nos, a pénz miatt! Minden arról szól. Az Olimpia is. Hol vagyunk már Coubertin báró nemes eszméitől? -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3318465449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása