appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Gondolatok 93/2024 (V.22.) töprengés

2024. május 22. 07:02 - appasztorik

  • Edittől olvastam egy nagyszerű verset. Elgondolkodtam rajta és leírtam. Nem lévén költő, úgy vélem a költőknek nincs dolga ebben a kérdésben. A hatalom dönti el. Ki sima halott, - és ki a hős? A hatalomnak, mindég szüksége van arra, hogy megmutassa az erejét. Nem számít, mennyien vannak az utcán. (A vers a tanártüntetések idején íródott, mikor a szülők és a diákok élőláncot alkottak. A hatalom az óta is semmibe veszi a tömeget. Megosztja Őket. Sőt a többieket ellenük hangolja.) Azt is gondolom, nincsenek hősök, csak áldozatok. A hatalom, kénye-kedve szerint minősíti a halottakat. Utólag teszem hozzá. Hősből lehet valaki áruló, és vice versa.
  • János, egy nagyon talányos verset írt. A spiritualitásról, sokféle felfogás kering az emberi fejekben. Ez így jó is, mert könnyebben hiszik el az emberek. Azt gondolom, a háromszor magasztos (Hermész Triszmegisztosz) valóban létezett. Több emberből alakulhatott ki a misztikuma. A smaragd táblája is elgondolkodtató (Tabula Smaragdina). Ki véste bele az írást a táblába. Itt arra is gondolok, - milyen módon? Lássuk be, egy Mohs-skála szerint 9-es keménységű anyagba. nem egyszerű vésni. Ez legyen az Ő gondjuk. Örüljünk, hogy ennek kapcsán jó verseket írsz. Azt gondolom, Nálad jóval pesszimistább vagyok. Az emberiség elindult a szellemi hanyatlás útján. Van ebben egy spontán út, de társul hozzá, egy irányítottság is. (Jegyzem meg a technikain is. Ez következik az előbbiből).
  • Kaptam is a választ. Gyulusom, sok mindenben igazad van - (Jobb, ha tudjátok, János mindég így kezdi levelét, amikor valami ellenvetésfélét írok. Ő ilyen. A látszatát is elkerüli annak, hogy valakit megsértsen. Ritka megközelítés ez napjaink emberi kapcsolataiban. Mondhatni példaértékű. Azt tapasztalom, nem tudunk Magunkon uralkodni. Könnyen szakad el a cérna, gondolkodásunk fonalában. Kimondjuk, amit nem kellett volna. Talán végig sem gondoltuk. Azt gondolom, ezt hozza a fogyasztói társadalom, erőszakkal felpörgetett világa. Sokszor mondunk olyan mondatokat, amit bántó szándékkal teszünk. Ezt hozza magával a politika, gyalázkodó világa. Sajnálatos). - főleg ami az emberiség spirituális/technológiai hanyatlását illeti. A spiritualitás nem religion* (az is része lehet, ameddig nem süllyed a dogmába), inkább egy világnézet és azért sok a felfogás a fejekben, mert szándékosan félrevezették az embereket évezredeken keresztül elterelés céljából, hogy az emberben tudatosodjon a hamis fizikai létről alkotott elképzelése. Köszönöm, hogy meglátogattál és olvastad a verset. * Utána néztem már, csak úgy kíváncsiságból. A „religion” (ejtsd, relidzsön) jelentése: vallás.
  • Most arra gondoltam megint. Mit is gondoljunk a transzcendenciáról? Azt mondhatjuk, ez a létről történő gondolkodás központi fogalmának tekinthető. Jánosnak igaza van „sok a felfogás a fejekben”. Az is kétségtelen, hogy az emberiséget ősidőktől fogva, tudatosan félrevezették, félrevezetik és félre fogják vezetni. Ilyen az ember természete. Teszi ezt, jó indulatból (jobb, ha nem tudja). Teszi haszonszerzés céljából. Ilyenek vagyunk. Jöjjön akkor, amivel kezdtem. Mit is gondoljunk a transzcendenciával kapcsolatban. Nos, ez egy többféleképpen meghatározott filozófiai és teológiai fogalom. Tágabb értelemben a transzcendenst „túlvilági”-ként értelmezzük, vagyis ami „túl van” az emberi léten. Vagyis ez szemben álló fogalma a lét, immanens („e-világi”) értelmezésével. -.appa. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3918410785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása