appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Az év jól kezdődött 39/2024 (II.19.) töprengés

2024. február 19. 06:31 - appasztorik

  • Legalábbis a püspök nertársnak. Lemondó beszédében, nem átallotta Istent belekeverni, valamint azt, hogy mennyi pénzt hozott ő az egyháznak. Ezek szerint kárt nem okozott. Vagy nem is gondolt erre. Van e, olyan kisgyermek, aki a püspök viselt dolgairól értesülve azt mondj. Idesanyám, én elmék papnak. Mindez persze mellékes, hogy mit mond, mit gondol a nép, az Isten adta nép.
  • Erről jut eszembe Arany János verse.

  S a nép, az istenadta nép,

Ha oly boldog-e rajt’

  Mint akarom, s mint a barom,

Melyet igába hajt?

Ne ijedezzetek mán. Nem magyarokról, és főleg nem napjainkról szól a történet. A walesi bárdok történetét dolgozta fel a költő.

  • Jut eszembe, - hajjátok? - csak jó embere lehet Orbánnak ez a püspök.
  • Azt írták, a református egyház tagjaként Orbán bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében. Az egyházi vezetőkben pedig ez a szégyentelen püspök benne van. Úgy állítja be, mintha ez az egész, Isten próbatétele lenne rajta. Hát hétpróbás az biztos. Hajjátok? Mán megérte kilépni az egyházból. Nem vagyok egy egyházban Viktorral. Eddig se tudtam, hiszen mindég a bazilikában mutogattatja magát. Mondhatni parádézott.
  • A másik Orbán azt mondta: katolikusként nem kívánja kommentálni Balog Zoltán református püspök szerepét. De, mennyire igaza van a politikai igazgató úrnak. Eltanácsolhatná valahová a püspököt.
  • Balog egyébként 2020-ban lett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Ezzel történelmet írt a magyar református egyház történetében. Volt ennek az Egyházkerületnek püspöke. Nem ez a nagy szám. Olyan is volt, hogy lelkészből politikai szereplő lesz valaki. Olyan még nem, hogy miniszterből püspök lesz. Kritizálták is. Felvetődött, - mennyire fog összefolyni a politika és a református egyház történései. Mint az eddigiekből látszik, - nagyon!
  • Akkor Balog azt mondta: „fennáll a veszélye annak, hogy miatta mocskolni fogják az egyházat”, de ő „soha nem volt semmilyen párt tagja”. A püspöki székért meg kellett küzdenie. Vetélytársával szemben politikus módra kampányolt. Azt ígérte állami pénzeket hoz az egyházba. „Úgy gondolom, hogy érdemes együttműködni a magyar kormánnyal, a magyar állammal. Ebben igaza is lett. Bár nem értem, ha volt egy igen magas rangú református, akkor miért volt a református egyház kicsit elhanyagolva. Azt is mondta még: Van egy olyan lehetőség, ahol jó szívvel elfogadhatjuk a magyar adófizetők pénzét. Hát, ezzel az a bajom, hogy a szegények megsegítésére kellett volna fordítani. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr318328787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása