appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Technokrácia és szocialista forradalom 218/2023 (12.31.) töprengés

2023. december 31. 08:51 - appasztorik

  • Csak nem hagy nyugodni a címszereplő csoportosulás. Az egész számomra olyan, mint Lenin eszméi. Olvasva jól hangzik, de kivitelezni nem lehet. Jó! Lenin baloldali megközelítést álmodott meg. Sváb jobboldali illúziókat kerget. Elmondásuk szerint, - mind a kettő jót akart az emberiségnek. Mondják, Lenin tévedett, amikor azt a következtetést vonta le, hogy a kapitalizmus leggyengébb láncszeménél történik meg a szakadás, és ott győz a szocialista forradalom. Győzött is, az vitathatatlan. A hogyan tovább-bal voltak a gondok. A fejletlen, gyenge láncszem kapitalizmusban, nem voltak meg a tovább fejlődéshez a gazdasági alapok. Én, abban sem vagyok biztos, hogy a cári Oroszország esetében bizton kijelenthetjük, hogy ott akkor kapitalizmus volt. De legyen úgy. Nézzük, mi van a svábi formulában?
  • Hatalmi helyzetbe kerül a technokrácia. Létre hoznak egy olyan rendszert, amelyben „elsősorban” a technikai és tudományos alapokra építve fogják meghozni a döntéseket. Nem befolyásolja Őket sem politikai, sem érzelmi szempont. Milyen okra gondol Sváb olyankor, - amikor nem elsősorban van? Egyáltalán egy szuper technikai és tudományos gondolkodású társadalomban, - lehet e olyan helyzet, hogy másod, vagy harmad-sor előforduljon? Mi lehet fontosabb, mint az emberek jóléte?
  • Tudjátok, mi a probléma? Mind a két álmodozó figyelmen kívül hagyta a beidegzett, az emberbe genetikailag beépített viselkedést. A technokrata gondolkodás legfőbb célja a hatékonyság. Ezt elérendő, döntéseinek alapja csak a tudás és a szakértelem lehet. Nincs több más érték az említett kettővel szemben. Nyugodtan kimondhatjuk ilyen nincs! Tényleg nincs. Emberben! – de a mesterséges intelligencia rohamléptekkel fejlődik. Ne feledjük el. Szofi (Sophia) a robot nő, 2017-ben Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott. Vélem Sváb gondolataiban a mesterséges intelligencia (MI) igen fontos szerepet játszik.
  • Gondoljuk csak végig. Svábi értelmezésben a technokrata munkaközösség vezérlő elve a hatékony információáramlás és a logikus problémamegoldás. Punktum. Ennyi. Nincs szükség arra, hogy a dolgozók között jó kapcsolat alakuljon ki. és mennyire igaza van. Robotok közt elegendő a munkakapcsolat.
  • A következő viszont zavar. Egy technokrata politikai irányzatot, csoportosulást bármely kérdésben, tehát társadalmi kérdésekben is, egy cél vezérel. Legfontosabb a gyors és célravezető problémamegoldás. Csak erre törekszik. Mellékesnek tekint majd minden egyebet, amik teszem fel, az alkotmányban benne vannak. Például az egyenjogúságot.
  • Hogy beszélhetünk politikáról? - amikor a technokrácia politika és érzelemmentes. Na, már most. Tudjuk, politikusnak nem szegődik normális ember, csak olyan, akinek hatalom vágya van. Aki uralkodni akar mások fölött. Ezzel a kitétellel, az embert, mint olyat kizárhatjuk a technokrata vezetésből. Az egészből az szüremlik ki számomra, hogy ebben a szép új világban az ember újra rabszolga lesz. Egy olyan társadalomban, amit a MI irányít, néhány kivételezett nagyhatalmú ember kénye, kedve, és ízlése szerint.
  • Ne ijedjetek meg! Azért nem ilyen sötét a jövő. A fejlődés rohamos. A Sváb által tervezett néhány évtized elegendő lehet arra, hogy az emberiség, az okos kütyüjeivel belesimuljon a MI által irányított „mindenki boldog” világba.
  • Madách, Az ember tragédiájában ezt a színt, nem álmodta meg. Mi marhaság mán? - a záró kép. Még-hogy? – „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!"  Mond ÚR-am! – minek?  -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr418291977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása