appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Még egy pohárral 137/2023 (07.30.) töprengés

2023. július 30. 11:14 - appasztorik

  • Mit mást? - mint kakaót. Tegnap a kakaóitallal fejeztem be. Legnagyobb meglepetésemre, azzal is folytatom. Ott tartottam, hogy 1528-ban a kakaóital receptúrája idekeveredett Európába. Előzménye, hogy a keresztény kultúrájú, szellemi fölénnyel bíró (teszem hozzá telhetetlen, kapzsi, barbár) európaiak megpocsékolták az Azték birodalmat. Egy évszázad múlva az Aranyparton (Afrika) létrejöttek az első kakaócserje-ültetvények. Olyan fogyasztás volt, hogy jobb üzlet volt, mint az aranybányászat. A nagy gasztronómiai áttörést C.J. van Houten találmánya hozta meg (1828). Innentől híres a holland kakaó. A lényeg, préseléses eljárással a kakaóbabból kivonta a kakaóvajat. Ennek eredményeként, jól kezelhető port kapott. Ezt, kis vegyi machinációval tovább javított, és kellemes ízű kakaóport állított elő. Manapság az elkészítéshez, kell egy pohár meleg tej, kakaó és valami, ami megédesíti. Vannak, akik ínyenckednek. Ők, mindenféle aromákat csempésznek az italba. Vanília, fahéj, narancs, szegfűszeg, chili, gyömbér, bors. Variálják még tejszínnel, de készítenek belőle forró csokit is (fehér csoki, ét csoki, tej csoki). Keverik, tejjel, növényi tejjel. Szóval lehet próbálgatni, és a különböző variációkat szürcsölgetni. 
  • No de, nem az élvezkedés miatt fogyasztjuk. Magnéziumforrás is egyben, ami alapvető fontosságú ásványi anyag. Több száz enzim működésében segít, szerepe van az anyagcserében is. A kalciummal, részt vesz a csontok és a fogak felépítésében. Szükséges az izmok és az idegrendszer működéséhez, de a vérnyomás és a véralvadás karbantartásában is nagy szerepe van.
  • Tovább is van, mondom még. Értékes foszforforrás, ami szintén szükséges a csontok és a fogak szempontjából, de támogatja a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserét. Még egy csomó jóság, ami a kakaóban megtalálható. Például a flavonoidok, antioxidáns hatásuk révén támogatják a szervezet természetes védekezőképességét, segítenek megelőzni krónikus betegségeket. Polifenoljainak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású és jó hatással van a vér koleszterinszintjére. Teobromin nevű alkaloidja boldogságérzetet és elégedettséget kelt, serkenti a szellemi aktivitást, élénkítő hatású, többek között stimulálja szívizmot és értágító hatása is van. E miatt szerepe van a vérnyomás szabályozásában, támogatva ezzel az egészséges véráramlás fenntartását. Segíthet az egészséges tüdőfunkciók fenntartásában, a tüdőbe jutó levegő áramlásának növelésével, az asztma tüneteinek csökkentésével. A teobromin enyhe gyulladáscsökkentő is. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr7118182201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása