appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Vegyi anyagok (2)

2022. március 05. 13:59 - appasztorik

Folytatom, a vegyi anyagokról való érdeklődés kielégítését. A polisztirol kivételével, gyógyszer, és a testünk működésével kapcsolatos anyagokról van szó.

Acetoacetic ether (Acetoacetát)

Ennek az anyagnak is a sejtek energiával történő ellátásában van szerepe. Az acetoacetát a máj mitokondriumaiban keletkezik, az acetoacetil-koenzim A-ból (CoA). Emlősökben a májban termelt acetoacetát, más ketontesttel együtt (böjt, testmozgás vagy 1 számú cukorbetegség esetén energiaforrásként kerül a véráramba. Enzimatikus folyamatokon keresztül a citrát körben van szerepe. A szívizom és a vesekéreg az acetoacetátot részesíti előnyben a glükóz helyett. De, az agy is acetoacetátot használ, ha éhezés vagy, cukorbetegség miatt alacsony a glükózszint. (Az etil-acetoacetátot szerves szintézisekben használják, nem valószínű, hogy emberbe átkerüljön).

Acetylcholinum hydrochorate (acetilkolin)

Az ACh az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. A perifériás, és a központi idegrendszerben is ingerületátvivő anyagként működik. Nemcsak az emberben, sok más fajban is. Antidotumként használják.

Alfa-keto-glutaric-acid (alfa-ketoglutársav)

Fontos szerepe van a szervezet biokémiai folyamataiban. Így a citrát körben, aminosavak létrehozásában. Nitrogén transzporter. A sejtműködéskor, a metabolikus utakon keletkező nitrogént, a májba szállítja, ahol karbamiddá alakul. Szerepe van az agy ammónia méregtelenítésében is. Fontos szerepet játszik a molekuláris oxigént érintő oxidációs reakciókban is. Szerepe van O 2 szenzorként is, tájékoztatja a szervezetet a környezetében található oxigénszintről. Állat kísérletekben növelte az egér élethosszát. Szerepe van az immunrendszerben is. A glutamin fontos aminosav, az izomzat aminosav állományában 60 % felett van. Ebből kifolyólag, az izomtömeg fokozókban használják. Nincs dopping listán, de sportolóknál, orvosilag indokolt esetben használhatják. Az Alkaloida gyártott Glutarecet. Okosító tablettának nevezték. A glutaminsavsóit az élelmiszeripar ízfokozóként használja. A Japánok is használják, de Ők a szárított tengeri algaként, ami kb. 98 % - ban glutaminsav.   -.appa. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8717772732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása