appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Fogyasszuk egészséggel 135/2023 (07.28.) töprengés

2023. július 28. 08:30 - appasztorik

  • Jó, jó, - de mit? Az ember mindég fogyaszt. Ha elég kövér, akkor magát. Olyankor képes arra is, hogy mozogjon. Autóba ül és konditerembe megy. Utána otthon egy kis nasi, egy kis söröcske. Pótolni kell a folyadékot. Jó tanács. Fogyasszunk, de mértékkel.
  • Az ember mindég fogyaszt. Mondjuk energiát. Szerencsére jók a járdák, lehet rajta elektromos rollerezni. Ha nem jó a járda, akkor ott az utca. Az áramot is mértékkel kellene fogyasztani.
  • Úgy is fogyasztottuk. A rádió tele van azokkal a hírekkel, amikből arról értesülhetünk, hogy tavalyhoz képest milyen sok áramot, gázt takarítottunk meg. A reklámok meg arról szólnak, hogy szereltessünk be klímát. Csakhogy a klíma a külső hőmérsékletet növeli. Nem annyival, mint amennyit a lakásból kivon, és a külső levegőbe bocsájtja. Nem bizony. Többet. A hideg előállítása, plusz hőmérsékletet rak a külső környezetre. Az is természetes, hogy az áram előállítása hő képződésével jár. A szélturbinák működése esetén is keletkezik hő. Mindenütt, ahol súrlódás van, ott hő keletkezik, ami a környezetben eliminálódik.
  • Na de, az kérdéses, hogy tényleg kevés az energia, vagy csak riogatnak vele. Annyi bizonyos, hogy a hatvanas évek közepén azt tanították, hogy néhány évtizedre elegendő a Föld szén és gázkészlete. Aztán meglódult a felhasználás. Egyre többet, és többet használtunk fel. Lám, energiahordozó még mindég van. Hát ennyit az előre jelzésekről.
  • Optimisták is voltak az előre jelzések. Harminc év, és megoldódik az energia gond. A fúziós reaktoroknak köszönhetően lesz áram bőven. Azt gondolom, fúziós reaktorral nem fognak, felhasználható energiát, áramot termelni. Bizonyára, itt is van egy kritikus tömeg, ami alatt nem megy a fúzió. A Napokban, pedig jól lejátszódik. Néha túlságosan is befűtenek.
  • Mi a túróért használunk annyi energiát? A jó létünk miatt, hogy meglegyen a komfort érzetünk. A történelem azt mutatja, hogy az emberiség gazdasági jóléte, és az energiafogyasztás nagyon szorosan összefügg egymással. Emlékeztetnélek benneteket arra, mit mondott Lenin (akkor még elvtárs). Igen: tanulni, tanulni, tanulni (ucsitsza, ucsitsza, ucsitsza). Ez egy jó mondás, de nincs köze, ahhoz a témához, amit fejtegetek. Azt is mondta a jó Lenin elvtárs: kommunizmus = szovjethatalom + villamosítás.
  • Felmerülhet kérdésként. Igaz egyáltalán, hogy szoros összefüggés van az energiafogyasztás és jólét között. Ha van kapcsolat, - akkor az, huzamos ideig fennáll? Netalán állandó? Esetleges, csak egy rövid ideig fennálló jelenség. Mennyi a rövid idő? Hirtelenjében olybá tűnik, hogy ez az összefüggés állandó. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1818180773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása