appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Társadalom, és környezetvédelem 110/2023 (06.21.) töprengés

2023. június 21. 05:58 - appasztorik

  • Vannak vélemények miszerint, az emberiség történetében újabb társadalmi változásokra van szükség. Sokadik kísérlet már ez, de a feudalizmustól nem tudunk elszakadni. Az a módi, ahogyan a feudalizmusból, kialakult a kapitalizmus tetszik az embereknek. Ez alapjaiban véve a vagyonosodás miatt van. El is indulnak a társadalmak, de újra rossz irányba, és visszahullanak az elindulási pontra. Úgy, mint mikor a számítógépes játékban, mindég ugyanúgy indul el valaki és nem tud felsőbb szintre lépni. E miatt aztán maradunk ugyanazon a pályán. Következik ez, az ember természetéből. A nagy vagyongyűjtésben látják az élet értelmét. Megmutatni másoknak, hogy neki több van. Ő többre vitte. A vagyonnal kapcsolatban, a népi bölcselet kimondja: „senki sem viszi el a hátán”. Jut eszembe. Viktor legnagyobb jótevője, aki tanítatta. Jelenleg legfőbb ellensége, Soros Gyurka bácsi. Pozícióit átadogatja a fiának. Így legalább lesz valaki, aki ellen Viktorunk harcolhat. A béke frontján, ahogy az ezt megelőző átkosban mondták.
  • Azt is mondják, az emberiségnek életmódváltásra van szüksége. Ne úgy gondoljátok ezt, mint ahogyan az, az orvosi tanácsokban elhangzik. Italozás abbahagyni. Cigarettát letenni. Sokan nem leteszik. Eldobják, csak utána gyújtanak másikat. E kitérő annyiban hasonló, az emberi tevékenységhez, hogy minden emberi cselekvés, valamilyen mértékben függőség. Gondolhatunk a párkapcsolatokra is. Ismerős. „Se veled, se nélküled” szindróma. Legalábbis irodalma van.
  • Az emberiség életmódváltásának egybe kellene esnie, egy mindenre kiterjedő technológiaváltással is. Ez jelenkörülmények között, igen necces. Az emberiség nagyon belelovalta magát a fogyasztás fokozásába. Az optimistán vélekedők. a technológiaváltásban látják azt a csodaszert, amellyel megelőzhető az ökoszisztéma összeomlása. Az összeomlás folyamata már elindult, és egyre gyorsul. Az elgondolás szerint, csak technológiaváltás segítségével enyhíthető az emberiségre nehezedő megpróbáltatások hosszúsora. Ez egyre nagyobb mértékben következik be, a fokozódó klímaválság miatt. Mellesleg, már az Én életemben is történtek technológiaváltások. Nem lett jobb, mert a pénzszerzés indikálta. Lásd a minden elektromos hajtást.
  • Az is emberi tulajdonság, hogy rémisztgetik egymást az emberek. Ennek folyományaként, nagy mennyiségben látnak napvilágot, tudományos köntösbe burkolt hírek. A rémes hírek közlése a mindenféle hírközlőcsatornáknak jó üzlet. Óriási gyűjteményt állíthatnánk össze, azokból az irodalmakból, amelyek sötét árnyalatú képekkel festik le, - mi történik akkor? - ha az emberiség nem változtat a természettel szembeni viselkedésén. Széles tárházát vonultatják fel annak, amit a környezettel szemben elkövettünk. Aggódnak, - képes e élni lehetőségeivel a ma élő nemzedék? Sokan úgy látják, a 24. órában vagyunk. Cselekvésre sürgetnek. Azt mondják, a jelenkor által elkövetett, hibahalmozások miatt, a következő nemzedékeknek a cselekvési lehetőségei egyre inkább beszűkülnek. Az idő előrehaladtával egyre fogy a rendelkezésére álló lehetőségek száma, sőt egyre inkább csökken.
  • Hanem hajjátok? Részemről azt sem látom kellően bizonyítottnak, hogy a változások bekövetkezéséért, egyértelműen az emberi tevékenység a felelős. A rémisztgetésekkel viszont elérhető az embereknél, hogy újabbnál újabb, nagyon drága, környezetkárosító technológia kerüljön bevezetésre. -.appa.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1318150566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása