- Reggel írtam az Operaház felújításáról. Találtam a környéken egy dátumot, 2022. március 12. Ez úgy van, hogy egy ideje, emlékeztető gyanánt dátumot írok. Ugyanis, annyi jegyzetem van össze-vissza, hogy feledém, - minek is írtam fel? Van, hogy később eszembe jut. Akkor aztán, azzal a lendülettel meg is írom. Előfordul, hogy azzal kapcsolatban nem jut eszembe semmi, akkor az a pársor, ott búslakodik egy ideig.
- Az Operaház bezárásával kapcsolatban volt más is. Annak ismertetésére most kerítek sort. Az Operaház teljes rekonstrukciójáról 2016 augusztusában döntöttek. A kivitelezésre kiírt tendert, egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. által vezetett konzorcium nyerte meg (Épkar Zrt. és Laki Zrt.). 14,2 milliárdot kértek a munkáért. A terv szerinti az átadás 2019. Első nekifutásra kisebb felújításra gondolkodtak, de végül a Karmelita Kolostort miniszterelnöki rezidenciává alakító építész, Zoboki Gábor nagyszabású, történelmi rekonstrukciós tervét fogadták el. Az egész lebonyolítását az Operaház főigazgatójától Baán László, a Liget-negyed kormánybiztosa, és a Városliget Zrt. vette át. Mint olvashattátok 3 éves késéssel sikeresen át is adták.
- Reggel írtam a békével kapcsolatban a pálmáról, pontosabban a datolyapálmáról. A környezettudatos táplálkozók, rendre bujtogatnak az egészséges élelmiszerfogyasztásra. Ami nekem tetszik. Ami nem. Nincs egységes állásfoglalás (ez nem meglepő). Felröppennek dolgok. Más, és más lesz az egészséges. Aztán döntsön mindenki a maga esze szerint.
- Azt gondolom különböző dolgokat kipróbálnak. Aztán döntenek, hogy jó az, vagy sem. Megnézik a kedvező tulajdonságokat, oszt ehessük is. Ilyen kedvelt anyag lett a pálmaolaj. Egyrészt kedvező az ára. A felhasználás során több előnyös tulajdonság jelentkezett. Szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú. Nehezebben ég meg, mint a napraforgóolaj. Mondhatjuk, ez pénzt takarít meg az embereknek, tehát takarékos. A pálmaolaj jobban kezelhető alapanyag a többihez képest, könnyebben érik el vele a kívánt állagot, pl. a margarinokban. Még egy előnyes tulajdonsága, hogy a szavatossági ideje alatt mindvégig megtartja jó tulajdonságait. Krémesebbé teszi a készítményeket, és az íze is jobb, mivel kevésbé hajlamos az oxidációra (nem avasodik).
- Mondják, hogy fogyasztása egészségesebb a többi növényi eredetű olajnál. Az interneten böngészve található természetgyógyászok részéről olyan bejegyzés, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a pálmaolajnak kedvezőtlen hatásai lehetnek az emberi szervezetre. Az egészségességét, orvostudományi cikkek is cáfolják. Akinek eladó az bizonygatja, hogy kedvező hatású. Én magam is a felé hajlok, hogy egészségünk megőrzése érdekében érdemesebb visszatérni az állati eredetű zsírokhoz. Az evolúció során ahhoz hozzászoktunk. Tanácsolják, hogy pároljuk ételeinket. Biztos igaz (nem ég oda), de lássuk be azért, a sülteknek csak másabb íze van. -.appa.