appasztorik

Akarmi, mint egy szatócs bót

Horgász morzsák (9)

2020. október 13. 12:33 - appasztorik

Aki, nyugtalankodik, hogy még mindég nem mondtam el, hogyan készítjük el a szép fehérmorzsát, az most megnyugodhat az Ő lelkében. Most következik, és meg fogjátok látni egyáltalán nem ördöngösség. Ennek a morzsának az előállításához a száraz kenyér nem megfelelő.  Abból is tudunk, egy terménydaráló segítségével horgászati célra használható morzsát készíteni, de az etetőkosárba nem alkalmas. Én, akkor szoktam ezt fajta morzsát használni, mikor túlnedvesítem az etetőanyagot. Folyó vízen erre a célra, a búzadara, (gríz) jobb. Ragasztja az etetőanyagot. Egyszerű dolgunk van, az emlegetett fehér morzsa készítésénél, hiszen szeletelt kenyeret manapság szinte már mindenütt árulnak. A szeletekről a héjat levágom. Konyhai műveletként, azt mondhatjuk, hogy felkockázzuk, de legyünk szabatosak. Mi, négyzetes hasábokat vágunk. A kocka az egy másik geometriai test. E kis mértani jellegű kitérő után a kenyér darabokat tegyük egy turmixgépbe. Aki most azt gondolja, hogy nem vagdossa a kenyeret, hanem szétcsipkedi, annak azt javaslom, ne tegye. A kenyér óhatatlanul is megnyomódik, és a morzsánk állaga más lesz, mint amilyen részünkre szükséges. No, a gépet beindítva elkészítjük a morzsát. E módon sikerült, egy laza szerkezetű, puha kenyérmorzsát előállítani. Amely a kosárból kikerülve felhősödésre hajlamos, ezért a halaink számára kívánatosan viselkedik.

morzsa1.jpg

A csipkedés azért nem jó, mert a kenyér megnyomódik és tömörödik. Kis kitérővel elmondom, hogy nagyon jó csalit lehet készíteni a friss lágykenyérből kicsippentve. Biztos ismerős a név. Kenyérrózsa. A dunai paducozók csoda csalija volt, de a dévér is szereti. A morzsa halmot műanyag zacskóba szedjük, hogy ne száradjon ki a felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk. Mellesleg a maradékot egy konyharuhán (bármi jó egyébként, amiről könnyen le tudjuk szedni) szétterítve megszáríthatjuk és horgászatnál (ha nem is kosárba) felhasználhatjuk. Azért kell kiszárítani, mert egyébként megpenészedik. Penészes anyagokkal sose etessünk. A mikotoxinok (gombamérgek) rákkeltőek. Ide tartozik az Aflatoxin, ami a penészes kenyéren is található. A felhasználás módjáról már beszéltem. Sikeres próbálkozást. Ne feledjük, azt mondják a lehűlő vizekben is sikeresen alkalmazhatjuk.

morzsa2.jpg

Puha.Ebből elkészíthetjük a lezáró korongot, vagy a csali gombócot is. -.appa.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://appasztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4216237712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása